POKRENUTA PETICIJA ZA UKIDANJE: Evroviziju trese skandal neviđenih razmera nakon pobede Švedske, ovo su detalji

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Maj.2023, 18:20

POKRENUTA PETICIJA ZA UKIDANJE: Evroviziju trese skandal neviđenih razmera nakon pobede Švedske, ovo su detalji

"Dugi niz godina postoji zabrinutost u vezi s ulogom glasova žirija koji su se povremeno značajno razlikovali od glasova javnosti."

Poznata švedska pevačica marokanskog porekla Lorin  (Loreen), predstavnica Švedske, protekle večeri odnela je, po drugi put u karijeri, pobedu na 67. po redu Evroviziji, koja je održana u Liverpulu. Ona je pobedila sa pesmom "Tattoo", a već danas pojavljuju se glasine na društvenim mrežama da je  navodno plagijat, DETALJNIJE >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << O OVOME PROČITAJTE KLIKOM NA OVAJ LINK.

Čak i nakon nekoliko dana od finala Evrovizije, skandal se nastavlja, budući da su ovogodišnji spektakl, kao i pobednica "Evrovizije", Lorin, privukli ogromnu pažnju, koja je rezultirala navodnom peticijom.

Kako mediji prenose, pokrenuta je peticija za ukidanje stručnog evrovizijskog žirija, a kap koja je prelila čašu bila je subotnja pobeda švedske predstavnice Lorin, kojoj je upravo žiri dodelio 340 bodova, od čega je maksimalan broj poena dobila od čak petnaest zemalja.

- Takmičenje za pesmu "Evrovizije" godišnje je slavlje muzike koje utelotvoruje duh jedinstva i povezanosti širom Evrope. Ovaj događaj izgrađen je na premisi poštenog i nepristrasnog takmičenja. Međutim, dugi niz godina postoji zabrinutost u vezi s ulogom glasova žirija koji su se povremeno značajno razlikovali od glasova javnosti. Osim toga, percipirano pristrano glasanje prema određenim zemljama takođe je predmet zabrinutosti.

- Kako bismo održali integritet "Evrovizije" i osigurali njenu budućnost, predlažemo reviziju procesa glasanja. Smatramo da je u interesu samog festivala i njegovih učesnika da se svi žiriji uklone iz procesa glasanja. Ovaj pristup osnažuje javnost, dopuštajući da njihov kolektivni glas bude jedina odrednica ishoda takmičenja - stoji u peticiji, piše "Alo!"

 - Pridružite nam se u našoj misiji da osiguramo da "Evrovizija" ostane poštena i uravnotežena manifestacija za sve takmičare. Hvala vam na vašoj predanosti duhu ovog jedinstvenog i dragog događaja.
Pogledaj vesti o: Evrovizija 2015

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.