Liči, ali nije plagijat: Dušan Bačić o optužbama da je Beovizijska pesma Tajna ukradena iz crtaća

Izvor: Večernje novosti, 24.Feb.2020, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Liči, ali nije plagijat": Dušan Bačić o optužbama da je "Beovizijska" pesma "Tajna" ukradena iz crtaća

Sličnosti ima u jednom malom delu pesme, rekao je kompozitor Bačić TEK što su autori pesme "Svadba velika", koju će "Balkankubano" i Bora Dugić izvesti na predstojećoj "Beoviziji", promenili tekst nakon reakcije Autonomnog ženskog centra da njihova numera poziva na nasilje, u ponedeljak je izbio novi skandal. Naime, zagriženi fanovi "Pesme Evrovizije" su u kompoziciji "Tajna", koju će pevati Ana Milenković, >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << nekadašnja članica "Bjuti kvins", koje su bile bek vokali Mariji Šerifović kada je 2007. sa "Molitvom" trijumfovala u Helsinkiju, prepoznali instrumentalnu temu iz uvodne špice crtanog filma "Iks men". - Okej, da li možemo da diskutujemo o tome da "Tajna", pesma Ane Milenković, koja se nalazi u srpskom nacionalnom izboru za "Evroviziju", u sebi jasno sadrži delove iz pesme za uvodnu špicu "Iks mena"? - piše u njihovoj objavi. Ana Milenković će biti 11. izvođač drugog polufinala "Beovizije" 29. februara, a muziku i tekst za pesmu "Tajna" napisao je Dušan Bačić. Kada smo ga pozvali za komentar, za "Novosti" je izjavio da ima sličnosti, ali da nije plagijat. PROČITAJTE JOŠ: Harvi Vajnštajn proglašen krivim u 2 od 5 tačaka optužnice - I ja sam prvi put jutros video optužbe da "Tajna" previše liči na temu iz crtaća "Iks men" - rekao nam je kompozitor Bačić. - Odmah sam poslušao temu, ima sličnosti, a teško da može da se tvrdi da je reč o plagijatu. Drago mi je da su ljudi iz cele Evrope to ispratili, da su se zainteresovali za Aninu pesmu. Znam da se mnogi bave pronalaženjem sličnosti, i ranijih godina je toga bilo, ali optužbe nisu ozbiljne. Sličnosti ima u jednom malom delu pesme. "Beovizija" će biti održana za vikend - u petak i subotu su polufinalne večeri, a finale je u nedelju 1. marta. Predstavnik Srbije na "Evrosongu" u Roterdamu nastupiće u drugom polufinalu, 14. maja.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

POSLE SKANDALA PRED BEOVIZIJU, MUZIČAR IPAK NE NASTUPA: Ostatak grupe na sceni bez njega, a OVO je razlog

Izvor: Blic, 25.Feb.2020, 11:06

Pre desetak dana izbio je skandal pred Beoviziju zbog problematičnog teksta pesme "Svadba velika", koju izvodi Bora Dugić, jer je okarakterisan kao neprimeren zbog poziva na nasilje nad ženama, a kako sada prenose mediji muzičar posle svega ipak neće nastupiti na Beoviziji jer mu je narušeno zdravlje.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.