Kako su na Evroviziji prošle zemlje iz regiona: Ko je od komšija izdominirao

Izvor: B92, 14.Maj.2023, 08:42

Kako su na Evroviziji prošle zemlje iz regiona: Ko je od komšija "izdominirao"

Lorin je pesmom "Tattoo", kako se i najavljivalo, "pokorila Evropu" te donela još jednu pobedu Švedskoj, a kada je reč o zemljama regiona, najbolju poziciju ostvarila je Hrvatska.

Susede je predstavljala riječka grupa Let 3 koja je publiku osvojila pesmom "Mama ŠČ", ali i svojim kompletnim nastupom, odećom i porukama koje su slali tokom boravka u Liverpulu.

Slovenija koju je predstavljao indie rock bend osvojila je 21. mesto sa 78 bodova, a publici su u polufinalu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i finalu izveli pesmu "Carpe Diem". Počeli su sa radom 2016. godine i dosad su objavili dva albuma pod nazivima "Umazane misli" i "Demoni".

Albanija je završila jednu poziciju ispod Slovenije tj. na 22. mestu sa 76 bodova, a predstavljale su je Albina i Familija Keljmendi sa singlom "Duje".

Pevačice su izazvale kontroverze govoreći na press konferenciji pre finala kada su pomenule "veliku Albaniju".

"Mi smo ista krv, iste nacionalnosti. Kosovo i Albanija su kao brat i sestra i imamo majku koja je 'velika Albanija' i verujem da su veoma uzbuđeni. Već smo videli svu ljubav i podršku koju su nam davali ovih dana. Ne znam šta se zaista dešava tamo, ali nadam se da ćemo ih sve videti kada se vratimo tamo", izjavila je.

Poslednja od zemalja regiona bila je Srbija koja je zauzela 24. poziciju i imala 30 bodova, a predstavljao ju je Luke Black sa pesmom "Samo mi se spava". Tokom ranijeg gostovanja na RTS-u, Luke je izjavio da pesma govori o mantri nacije koja zatvara oči na probleme te poziva ljude da se napokon probude.

U finalu ovogodišnje Evrovizije učestvovale su: Austrija, Portugal, Švajcarska, Poljska, Srbija, Francuska, Kipar, Španija, Švedska, Albanija, Italija, Estonija, Finska, Češka, Australija, Belgija, Jermenija, Moldavija, Ukrajina, Norveška, Nemačka, Litvanija, Izrael, Slovenija, Hrvatska i Velika Britanija.

Švedska predstavnica Lorin bila je favorit od samog predstavljanja pesme "Tattoo", a na kraju je osvojila 583 poena. Na drugom mestu je bio Finac Kaarija, koji je pevao "Cha Cha Cha". On je dobio 526 bodova. Treće mesto zauzela je izraelska pevačica Noa Kirel sa pesmom "Unicorn". Imala je 362 boda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evrovizija 2015

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.