Evrovizija 2023: Liverpul pobedio Glazgov u trci za domaćina muzičkog takmičenja

Izvor: B92, 07.Okt.2022, 22:11

Evrovizija 2023: Liverpul pobedio Glazgov u trci za domaćina muzičkog takmičenja

Velika Britanija će prvi put posle 25 godina biti domaćin najvećeg evropskog muzičkog takmičenja.

Engleski grad Liverpul je izabran za domaćina prvog takmičenja za Pesmu Evrovizije koje se održava u Velikoj Britaniji posle 25 godina.

U gradu čuvenih Bitlsa, muzičko takmičenje će biti održano u maju 2023. godine.

Liverpul je izabran za domaćina naredne Evrovizije u konkurenciji škotskog Glazgova.

Najveće evropsko muzičko takmičenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je trebalo da bude održano u Ukrajini naredne godine, jer je pobednik ovogodišnje bila grupa Kaluš, ali je zbog rata odlučeno da se domaćinbstvo da nekoj drugoj zemlji, a izbor je pao na Veliku Britaniju, čiji je predstavnik bio drugi na Evroviziji 2022. u Torinu.

Organizatori takmičenja u liverpulskoj areni koja može da primi 11.000 gledalaca poručili su da će cela manifestacija proteći u znaku Ukrajine.

BBC će zajedno sa Evropskom radiodifuznom unijom (EBU) organizovati takmičenje u konsultaciji sa ukrajinskim javnim emiterom i prošlogodišnjim pobednicima takmičenja.

Evrovizija: "Stefanija", pobednička pesma rođena u ratu - Konstrakta na petom mestuKoliko se na Evroviziji svira po političkim notamaPobednici Evrovizije prodali trofej da kupe oružje za ukrajinsku vojsku

Odluka u petak doneta je posle velikog nadmetanja u kojem je u široj konkurenciji bilo 20 gradova.

U uži izbor su ušli Liverpul i Glazgov, koji je bio favorit kladioničara.

Pogledajte trenutak kada je voditelj Grejem Norton saopštio odluku:

"Ovo je ogroman događaj i oči sveta će biti uprte u nas u maju, posebno oči naših prijatelja u Ukrajini", rekla je Džoan Anderson, gradonačelnica Liverpula.

"Sada počinju meseci rada na organizovanju najbolje zabave svih vremena. Ukrajino, obećavam vam da ćete biti ponosni na nas."

Liverpul je izabran posle dugotrajnog i pažljivog razmatranja uslova i kvaliteta ponude, počev od objekta u kome će se održati takmičenje, mogućnosti grada da primi hiljade gostujućih delegacija, timova, gledalaca i novinara, zatim infrastrukture kao i ponude kulturnih sadržaja.

Izvršni supervizor Pesme Evrovizije, Martin Osterdal rekao je da je "Liverpul idealno mesto za domaćina 67. Pesme Evrovizije".

"Grad je sinonim za muziku, a Liverpul Arena ispunjava sve uslove za organizovanje događaja ovog obima", naveo je.

Britanska sekretarka za kulturu Mišel Donelan rekla je da Liverpul voli muziku i zna kako da priredi žurku, tako da nema sumnje da će napraviti spektakularno iskustvo za hiljade prisutnih i milione koji budu gledali šou kod kuće posredstvom BBC-ja.

Bogata muzička istorija grada već privlači stotine hiljada muzičkih turista svake godine, a 2008. godine bio je domaćin dodele MTV evropskih muzičkih nagrada.

Velika Britanija je bila domaćin Evrovizije osam puta u prošlosti, poslednji put u Birmingemu 1998.

A Liverpul će naredne godine biti prvi put domaćin ovog takmičenja.

Liverpul je imao predstavnika na Evroviziji - pop grupu Džemini - ali na takmičenju 2003. nije dobila nijedan bod.

Obično se grad-domaćin Evrovizije bira iz zemlje pobednice, ali Ukrajina nije mogla da organizuje takmičenje zbog rata koji traje od kraja februara.

Na ovogodišnjoj Evroviziji u italijanskom Torinu, drugo mesto je zauzeo predstavnik Velike Britanije Sem Rajder, pa je odlučeno d aova zemlja preuzme domaćinstvo.

Drugo mesto britanske TikTok senzacije, Sema Rajdera, bio je najbolji rezultat Velike Britanije od 1998. godine.

Članovi ukrajinskog bend Kaluš orkestar koji je ove godine pobedio na Evroviziji kažu da su "veoma zadovoljni" zbog Liverpula, ali su poručili i da će pokušati da dovedu Evroviziju u Kijev 2024. godine.

"Iako nikad nisam bio u Liverpulu, nastup u gradu u kom su Bitlsi nastali biće veoma inspirativan", rekao je član benda u videu.

"Takođe bih želeo da podsetim sve da je naša misija da obezbedimo da se naredna Pesma Evrovizije 2024. održi u Kijevu".

Osim polufinalnih takmičenja zemalja učesnica i finala, najavljeno je da će u Liverpulu biti i raznih kulturnih događaja posvećenih Ukrajini i njenim umetnicima, kao i saradnja sa ukrajinskim gradom Odesom, koji ima bratske odnose sa Liverpulom.

Muzičko takmičenje biće održano u areni koja prima 11.000 gledalaca.

Arena se nalazi pored kongresnog centra i izložbenog centra, a u okruženju je i nekoliko hotela, što je, prepostavlja se, bilo odlučujuće da Liverpul bude izabran za domaćina.

Zbog Evrovizije će verovatno morati da budu odloženi neki koncerti koji su već na rasporedu u liverpulskoj areni jer je potrebno šest do osam nedelja za pripreme uoči takmičenja.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Evrovizija 2023: Liverpul pobedio Glazgov u trci za domaćina muzičkog takmičenja

Izvor: Radio 021, 07.Okt.2022

Velika Britanija će prvi put posle 25 godina biti domaćin najvećeg evropskog muzičkog takmičenja.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.