Eurosong 2010: Oni idu direktno u finale!

Izvor: Vesti-online.com, 24.Maj.2010, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eurosong 2010: Oni idu direktno u finale!

Zbog velikog broja zemalja koje se takmiče na Eurosongu, od 2008. godine postoje dva polufinala, a direktni plasman u finale imaju samo "Velika četvorka" - Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Španija, kao i zemlja domaćin - ove godine Norveška.

Ove godine na Eurosongu takmiče se 39 zemalja, od čega se njih 34 bore za svoje pozicije u finalu. Od 17 polufinalista će se iz svake večeri u finale plasirati 10 zemalja koje su dobile najviše glasova putem televotinga, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i od strane žirija sastavljenog od pet zemalja koje već jesu u finalu.

"Velika četvorka" svake godine ima zagarantovan ulazak u finale s obzirom da daju najveća sredstva za finansiranje Eurosonga, ali je li to pravedno kad iskustvo govori da su pesme koje šalju na takmičenje često među najgorima?

Veliku Britaniju ove godine predstavlja 19-godišnji Još Dubovi iz Eseksa sa pesmom "That Sounds Good To Me" koja neodoljivo podseća na bar desetak sličnih koje ste do sada čuli po nekoliko hiljada puta.

Još, koji se pevanjem i glumom bavi još od svoje devete godine, uveren je da ima majčin glas i očevo samopouzdanje. Velika Britanija do sada je čak pet puta pobeđivala na Eurosongu, poslednji put 1997. godine sa pesmom "Love Shine a Light", a drugo mesto je osvojila čak 13 puta, ali ni jednom u poslednjih 10 godina. Ni ove godine joj se ne predviđa dobar plasman - prema kladionicama Još se kreće negde oko "zlatne sredine".

I Nemačka ove godine na Eurosongu ima mlađahnu predstavnicu - 19-godišnju Lenu, koja je velikom brzinom osvojila Nemačku, a sada se sprema u pohod na evropsko i svetsko tržite.

Nakon gotovo 30 godina, Nemačka je čini se na Eurosong konačno poslala pravu predstavnicu. Devojka čije se pevanje upoređuje sa Rijaninim, naime, najbolje se kotira na kladionicama, a ne silazi sa prve pozicije ni prema predviđanjima Gugla, napravljenima na osnovu brojnosti pretraga.

Nemačka je do sada na Eurosongu pobedila samo jednom, 1982. godine s pesmom "Ein bißchen Frieden", a drugo mesto je osvajala četiri puta, poslednji put 1987. godine.

Francuska će ove godine srca publike pokušati da osvoji letnjom kombinacijom hip-hopa i jamajkanskog dens zvuka. Pesmu "Alllez Olla Ole" izvodi Džesi Matador, pevač afričkog porekla, kojem su leti hitovi postali uža specijalnost. Ali, je li to pravi izbor za Eurosong? Ako je suditi prema kladionicama, nije, jer se Francuska nalazi na sredini liste, a ne među favoritima. Ali, jedno je sigurno - uz ovu pesmu će se tokom leta na vrućim žurkama na plaži tresti guze širom Mediterana.

Francuska je do sada na Eurosongu pobedila pet puta, poslednji put 1977. godine sa pesmom "L'oiseau et l'enfant", a četiri puta bila druga, poslednji put 1991. godine.

Španiju ove godine u Oslu predstavlja mlađahni Daniel Diges sa romantičnom baladom "Algo Pequenito (Something Tiny)". Da se Daniel osim pevanjem bavi i glumom vidljivo je kroz šaroliki cirkuski scenski nastup. Da je ovakav "cirkus" ipak malo previše čak i za Eurosong, svedoči činjenica da se na kladionicama Daniel Diges kreće oko sredine liste.

Španija je do sada na Eurosongu pobedila dva puta, poslednji put 1969. godine kad je prvo mesto podelila sa Velikom Britanijom, Holandijom i Francuskom. Drugi su bili četiri puta, poslednji put 1995. godine.

Prošlogodišnja pobednica Eurosonga, Norveška, u svojoj eurovizijskoj istoriji ima upisane tri pobede i jedno drugo mesto. I njihov ovogodišnji predstavnik, lepuškasti 22-godišnji Didrik Solli-Tangen, koji izvodi baladu "My Heart Is Yours", prilično dobro kotira na kladionicama, ali je teško verovati da će se Norveška uspeti upisati na listu retkih zemalja kojima je pošlo za rukom da pobede na Eurosongu dve godine zaredom.

Ono što Didrika izdvaja među brojnim lakonotnim izvođačima na Eurosongu je operski glas, koji je doveo do savršenstva uz pomoć najboljeg vokalnog trenera u Norveškoj, Andersa Vangena.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.