Član žirija PZE: Gnezdo orlovo mi je usiljena pesma VIDEO/ANKETA

Izvor: B92, 04.Mar.2024, 13:14

Član žirija PZE: "Gnezdo orlovo" mi je usiljena pesma" VIDEO/ANKETA

Srbiju će na takmičenju Evrovizija, koja se održava u maju u Švedskoj, predstavljati Teodora Pavlovska poznatija kao Teya Dora, što su publika i žiri zajedno glasanjem odlučili u subotu na Pesmi za Evroviziju.

Ipak, ni ovogodišnje takmičenje nije prošlo bez podele publike. Jedni su oduševljeni, dok drugi pak kritikuju žiri. Onima koji nisu zadovoljni glasanjem smeta to što je pobednica imala manje glasova publike od drugoplasirane Breskvice, iako je razlika u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dva poena.

Poslednjih dana postavlja se pitanje da li je sistem glasanja na takmičenju za Pesmu Evrovizije dobar ili treba da se menja? O tome su razgovarali gosti emisije Jutro na Tv Prva Zoran Dašić, kompozitor i tekstopisac i Aleksandar Sedlar, kompozitor.

"Vrlo retko se dešava da se poklope mišljenja žirija i publike. Ljudi iz žirija su stručni i oni malo drugačije slušaju muziku, a publika voli nešto drugo, ono što je pevljivo, lagano. Siguran sam da je žiri postupio vrlo korektno, profesionalno, prema svom mišljenju i to je to. Nije više ni glasanje publike kao što je nekad bilo, sad ima malo i štelovanja, kupovine glasova... Sada i najlošija pesma može imati deset puta više glasova od neke druge, bolje", govori na samom početku Dašić i kaže da mu se najviše dopala pesma "Gnezdo orlovo".

"Ona mi je možda najprihvatljviija, pesma je u etno stilu, interesantna je. Pesma koja je pobedila je modernija, ima neku svoju priču, atmosferu, trendi zvuk. Zejna mi se, recimo, jako dopala, fantastično peva devojka, kao i Hristina, njih dve sam zapazio", kaže Dašić.

Član žirija PZE Aleksandar Sedlar rekao je da je glasanje bilo "šarenoliko" jer svakako i članovi žirija imaju različite afinitete.

"Svaki član žirija ima neki svoj ukus i svoje afinitete. Ja sam gledao da budem objektivan i ostavim svoj ukus po strani i da na izbor gledam kao na kombinaciju gde svašta nešto mora da se sjedini - i pesma i izvedba i nastup. Žiri je bio šarenolik i poeni su nam bili baš drugačiji, i to je dobro", kazao je on.

On je posebno prokomentarisao i pesmu "Gnezdo orlovo" koja je dobila najviše glasova publike.

"Što se tiče Breskvice, imao sam veća očekivanja. Taj refren je lepo uniformisan, ali sve ostalo mi negde fali. Da bi nešto bilo srpska pesma nije dovoljno da bude u 7/8 ritmu... Nastup je ok, devojka je lepa, lepo peva, ali sama produkcija i forma pesme, to je ono što mi zapravo fali i što mi je nekako na silu", rekao je Sedlar za Tv Prva, a više o ovoj temi pogledajte u video-prilogu koji sledi.

Šta vi mislite, da li bi trebalo promeniti način odlučivanja o srpskom predstavniku na Evroviziji?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.