Izvor: Blic, 16.Apr.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žučna polemika u Francuskoj povodom pesme za Evroviziju

Izbor kompozicije koja će ove godine na Pesmi Evrovizije predstavljati Francusku izazvao je žučnu polemiku, jer su njeni stihovi na engleskom jeziku.



Numera elektronskog zvuka u izvođenju popularnog francuskog pevača Sebastijana Telijea ima naslov "Divine". Poslanik Unije za narodni pokret (UMP) Žak Mijar žestoko je kritikovao izbor pesme, tražeći od kompanije koja kontroliše većinu francuskih televizijskih kanala da preispita svoju odluku. Francuska ministarka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kuture Kristin Albanel smatra da Francuska treba da podrži Telijea koji po njoj "ima veliki talenat i pravu međunarodnu dimenziju".Ona je, međutim, dodala da je "šteta što pesma ipak nije na francuskom jeziku".

Dozvoliti da pesma na engleskom predstavlja Francusku je čist promašaj, smatra Mijar koji inače tečno govori engleski.

"Francuski jezik je sredstvo ogromne industrije u smislu kulturnog uticaja i ako se mi Francuzi odreknemo svog jezika, šta će drugi da kažu?", naveo je on, dodajući da je neprikladno da na jednom evropskom takmičenju Francuska "imitira tuđu kulturu".

"Smatram da naročito na Pesmi Evrovizije treba da prevamo na francuskom", istakao je Mijar.

Na Evrosongu, koji će se održati krajem maja u Beogradu, učestvovaće izvođači iz 43 zemlje, a ceo događaj će pratiti stotine miliona gledalaca.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.