Večeras finale Pesme Evrovizije

Izvor: Blic, 29.Maj.2010, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Večeras finale Pesme Evrovizije

Nemačka predstavnica Lena Mejer Landrut, sa osvojenih 246 glasova, pobednik je ovogodišnjeg, 55. takmičenja za "Pesmu Evrovizije", koje je održano u "Telenor Areni" u Oslu. Predstavnik Srbije Milan Stanković, koji je nastupio osmi u finalu u Norveškoj sa pesmom "Ovo je Balkan", završio je na 13. mestu, sa 72 glasa.

Atmosfera je bila puna uzbuđenja i nervoze, ističe Eurovision. tv, navodeći da su muzičari došli u "Arenu" hodajući na ružičastom tepihu, praćeni slavnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ličnostima i političarima.

Pobednička pesma Lene Mejer Landrut "Satellite"



Finalno veče otvorio je prošlogodišnji pobednik Aleksandar Ribak, a žiri je odlučio da prva prva nastupi 17-godišnja Safura iz Azerbejdžana, ubedljivi favorit na kladionicama. Danijel Digas

Njen nastup je propratio burni pljesak publike, a nakon nje predstavio se Španac Danijel Diges, koji se sa pesmom "Algo pequenito" kotirao među zadnjima u kladionicama.

Predstavnik zemlje domaćina, Norveške, student Didrik Soli Tangen, sa pesmom "My Heart Is Yours", nastupio je treći. Didrik je uoči nastupa izjavio da mu je uzor pevač Robi Vilijams.

500 mobilnih reflektora Više od 4 i po kilometara kabla Ukupan broj članova delegacije 1.014

Usledili su nastupi "Sunstroke Project-a" iz Moldavije, sa pesmom "Run Away", predstavnika Kipra Džona Liligrina sa "Life Looks Better", Vukašina Brajića iz BiH, sa pesmom "Thunder And Lightning" i belgijskog finalista Toma Dajsa, sa "Me And My Guitar".

Milan Stanković je, uoči finala, u intervjuu za "Blic" izjavio da nije pitanje da li je neko od muzičara bolji ili gori, već da li je Evropa spremna na promenu.

Predstavnici Belorusije, grupa "3+2" nastupili su 9, sa pesmom "Butterflies", sledeća je bila Irkinja Nijam Kavana, koja je otpevala "It’s For You", a nakon nastup grčkog pevača Jorgosa Alkaiosa - "OPA", predstavila se i Velika Britanija.

Džoš Dubovi otpevao je pesmu "That Sounds". On je uoči nastupa rekao da je od mame nasledio svoj glas. Velika Britanija je do sada pet puta pobedila na "Pesmi Evrovizije", a smatra se da je Irska, sa sedam prvih mesta, ubedljivo najuspešnija.

Pod rednim brojem 13. nastupila je gruzijska pevačica Sofije Niharadze sa pesmom "Shine", a nakon nje turska grupa "maNga", sa "We Could Be The Same".

Albanska pevačica Julijana Paša, predstavila se 15, sa pesmom "It’s All About You", a nakon nje nastupila je islanđanka Hera Bjork sa "Je Ne Sais Quoi", za koju navode da je jedan od favorita.

Nastup Milana Stankovića na BBC-u



Na takmičenjima za "Pesmu Evrovizije" ima više ženskih izvođača - na svakog muškog tu su tri do četiri pobednice festivala, iako poslednjih nekoliko godina prvo mesto odnose muškarci, preneo je RTS.

Sledeći su bili Aljoša iz Ukrajine, sa pesmom "Sweet People", francuski pevač Džesi Matador sa "Alez! Ola! Ole!" i Paula Seling iz Rumunije sa "Playing With Fire".

Matador je karijeru započeo 2001. kao plesač, a inspirisan je afričkom muzikom, prenosi RTS. U finalu su se potom predstavili Rus Peter Nalič, sa pesmom "Lost And Forgotten" i atraktivna Eva Rivas iz Jermenije sa "Apricot Stone" 8.

Nakon nastupa 19-godišnje Nemice Lene Mejer Landrut sa pesmom "Satellite", nastupio je Portugal koji, kako navodi RTS, željno iščekuje pobedu. Usledili su nastupi predstavnice Portugala Filipe Azavedo sa "Há Dias Assim" i Izraelca Harela Skata sa pesmom "Milim".

Poslednji je nastupio "Šane" iz Danske sa pesmom "In A Moment Like This", ako izuzmemo drugi nastup španskog predstavnika, nakon incidenta. Iako policija obezbeđuje takmičenje, jedan fan uspeo je da utrči na scenu i omete nastup Danijela Digasa.

Kako saznajemo, nastup Španca je prekinuo Džimi Džamp, čuven po ometanjima velikih događaja, posebno sportskih.

Večeras se u finalu "Pesme Evrovizije" u "Telenor Areni" u Oslu takmičilo 25 zemalja, pored Srbije, Azerbejdžan, Moldavija, Kipar, Bosna i Hercegovina, Belgija, Belorusija, Irska, Grčka, Gruzija, Turska, Albanija, Island, Ukrajina, Rumunija, Rusija, Jermenija, Portugal, Izrael i Danska, te direktni finalisti, domaćin festivala Norveška, Nemačka, Velika Britanija, Francuska i Španija.

Predstavnik Srbije Milan Stanković kotirao se u kladionicama kao 14, sa pesmom "Ovo je Balkan", a favoriti su Safura (Azerbejdžan) – "Drip Drop", Lena Mejer Landrut (Nemačka) – "Satellite", Eva Rivas (Jermenija) – "Apricot Stone", Harel Skat (Izrael) – "Milim" i "maNga" (Turska) – "We Could Be The Same".

Najniže na kladioničarskoj lestvici plasirali su se Vukašin Brajić iz BiH sa pesmom "Thunder And Lightning", bend "3+2" iz Belorusije – "Butterflies", "Sunstroke Project" iz Moldavije, sa pesmom "Run Away" , Džoš Dubovi iz Velike Britanije, sa "That Sounds", i Peter Nalič iz Rusije sa "Lost And Forgotten".

Takmičenje za "Pesmu Evrovizije" u Norveškoj uživo je prenosio Prvi program RTS.

Konačni rezultati takmičenja za "Pesmu Evrovizije"*:

1 Germany Lena Satellite 246

2 Turkey maNga We Could Be The Same 170

3 Romania Paula Seling & Ovi Playing With Fire 162

4 Denmark Chanée & N'evergreen In A Moment Like This 149

5 Azerbaijan Safura Drip Drop 145

6 Belgium Tom Dice Me And My Guitar 143

7 Armenia Eva Rivas Apricot Stone 141

8 Greece Giorgos Alkaios & Friends OPA 140

9 Georgia Sofia Nizharadze Shine 136

10 Ukraine Alyosha Sweet People 108

11 Russia Peter Nalitch & Friends Lost And Forgotten 90

12 France Jessy Matador Allez Olla Olé 82

13 Serbia Milan Stanković Ovo Je Balkan 72

14 Israel Harel Skaat Milim 71

15 Spain Daniel Diges Algo Pequeñito (Something Tiny) 68

16 Albania Juliana Pasha It's All About You 62

17 Bosnia & Herzegovina Vukašin Brajić Thunder And Lightning 51

18 Portugal Filipa Azevedo Há Dias Assim 43

19 Iceland Hera Björk Je Ne Sais Quoi 41

20 Norway Didrik Solli-Tangen My Heart Is Yours 35

21 Cyprus Jon Lilygreen & The Islanders Life Looks Better In Spring 27

22 Moldova Sunstroke Project & Olia Tira Run Away 27

23 Ireland Niamh Kavanagh It's For You 25

24 Belarus 3+2 Butterflies 18

25 United Kingdom Josh That Sounds Good To Me 10

*Podaci preuzeti sa sajta Eurovision.tv

Didrik Soli Tangen iz Norveške

Harel Skat iz Izraela

Eva Rivas iz Jermenije

Julijana Paša iz Albanije

Hera Bjork iz Islanda

Džoš Dubovi iz Velike Britanije

Aljoša iz Ukrajine

Peter Nalič iz Rusije

Felipa Alzevedo iz Portugala

Milan Stanković iz Srbije

Sofija Nizharandze iz Gruzije

maNga iz Turske

$(document).ready(function(){ $('#article_gal').show(); $('#article_gal_thumb').slideDown(200); $('#article_slide').cycle({ fx: 'fade', speed: 0, timeout: 0, pager: '#article_gal_thumb ul', pagerAnchorBuilder: function(idx, slide) { thumb = $('img',slide); var src = thumb.attr('thumb'); var title = thumb.attr('title'); return ''; // generisi navigaciju } }); $("#simplePrevious").addClass("disabled"); $("#article_gal_thumb").jCarouselLite({ btnNext: "#simpleNext", btnPrev: "#simplePrevious", circular: false, visible: 6 }); }); $(function() { $("a[rel=intext_gallery_443]").lightBox({containerResizeSpeed: 450 }); //$('.knowledge').tipsy({gravity: 's', fade: false}); });

Džimi Džamp omeo je nastup španskog predstavnika:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Milan Stanović: Nemam tremu pred finale u Oslu

Izvor: Svet, 29.Maj.2010

Od kako su poznati svi finalisti ovogodišnje "Pesme Evrovizije" mnogi se svi bave prognozama i predviđaju ko će biti pobednik u Oslu i dovesti "Evrosong" sledeće godine u svoju zemlju. Sve više se govori o tom da naš Milan Stanković ima velike šanse i da važi za jednog od favorita večerašnjeg...

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.