Etno hip-hopom u Evropu

Izvor: Politika, 15.Mar.2010, 00:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Etno hip-hopom u Evropu

Otići u centar pop muzike i boriti se njihovim oružjem unapred je izgubljena bitka. Ali, mi imamo naš bogat melos i zato se nadam da ćemo na Evroviziji ostaviti lep utisak, kaže Milan Stanković

Predviđanja mnogih da će srpski predstavnik na 55. Pesmi Evrovizije u Oslu biti Milan Stanković, a koja su se mogla čuti danima pre subotnjeg izbora, pokazala su se opravdanim.

Iako su neki davali prednost Emini Jahović, a retko ko Oliveru Katiću, mladi pevač Granda >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „oduvao” je pre dve večeri konkurenciju.

Iako su se sve troje takmičili sa kompozicijama Gorana Bregovića, izgleda da se nastup i pesma „Ovo je Balkan” najviše dopala srpskoj publici.

Stanković je sve vreme glasanja vodio, a na kraju je imao skoro 10.000 glasova više od drugoplasirane Emine Jahović. U subotu uveče glasalo je 129.105 ljudi, od čega je Stanković osvojio 58.428, glasova, Emina – 49.706, a Katić „samo” 20.971.

Milan Stanković bio je, kako je priznao brojnim novinarskim ekipama posle proglašenja pobednika, zatečen! Nasmejan i uzbuđen, komentarišući trijumf kazao je kako je njegova pozitivna energija pobudila publiku da glasa za njega.

– Nisam predosećao pobedu, trudio sam se da dam sve od sebe da publika za mene glasa, izgleda da mi je uspelo. Ključno je ono što publici daš kada izađeš na scenu, sve što je bilo pre toga i sve predrasude ostaju po strani. Iskreno, jedva sam čekao kraj i desio se hepiend! Mislim da su ljudi glasali iz srca. Na kraju je prevagnulo to što je naša poruka vrlo jasna – mi smo zemlja koja je ponosna na našu tradiciju i naš melos, a opet numera je i dovoljno moderna i smatram da ćemo se zbog toga dobro predstaviti na „Evroviziji” – kaže Stanković.

Kako je rekao, nije mu jasno zašto su neki ranije govorili da je Bregović težak za saradnju.

– Sa njim je sve išlo glatko... On je pravi dokaz da su najveće zvezde, u stvari, najspontanije i najpristupačnije. Malo je prepotentno da ja govorim o njemu, jer je on toliko godina u ovom poslu. Saradnja sa Bregovićem je za mene najveća satisfakcija. Mnogi koji bi želeli da sarađuju sa njim nemaju priliku, a evo ja, kao mlad izvođač, već sam snimio njegovu pesmu, što je naišlo na odličan prijem kod publike. Potrudio sam se da se moja energija uskladi sa Bregovićevom pesmom, a ja naginjem svetskom pop zvuku i hip-hopu. Taj etno hip-hop se pokazao kao prava stvar!

Komentarišući tvrdnje nekih da je do pobede došao zahvaljujući jakoj i uvežbanoj glasačkoj mašini Granda, pod čijim je okriljem, rekao je:

– Jako sam ponosan na svoje fanove i na sve ljude koji me vole, ali očekivao sam da onaj ko na pravi način shvati moj nastup, uzme telefon u ruke i glasa bez obzira na to da li je ranije bio uz mene ili ne. Siguran sam da je pre dva dana glasala cela Srbija, a ne samo moji fanovi.

Još uvek ne zna da li će i šta će menjati za evrovizijsko takmičenje u maju, u Oslu. Kako kaže, o tome će razmišljati narednih dana. Jedino je siguran da nema potrebe da šokira nekoga u Evropi, jer smatra da je dovoljno specifičan.

Na naše pitanje da li je do sada pratio Evroviziju, odgovara:

– Evrovizija je prestižno takmičenje i čast je pojaviti se na njemu. Pratio sam „Evrosong” oduvek, i čak sam kao mali i glasao. „Osećao” sam se kao jedna od zemalja i davao svoje glasove. Zato je ovo kao ostvarenje sna i jedne velike želje. Prija mi ova pažnja oko Evrovizije.

O nepisanom pravilu da jedne godine na „Evrosongu” pobedi ozbiljna pesma, a druge neka šaljiva ne razmišlja mnogo:

– Tim kalkulacijama ću se baviti narednih dana. U svakom slučaju, mislim da je ovo pravi način za predstavljanje, jer otići u centar pop muzike i boriti se njihovim oružjem unapred je izgubljena bitka. Ali, mi imamo naš melos koji je jako bogat i to se najbolje vidi po Bregoviću, koji je svetski priznat. Zato se i nadam da ćemo na Evroviziji ostaviti lep utisak i dobro proći, iako je još rano pričati o očekivanjima. Verovatno ću biti pod velikim pritiskom, ali na meni je da zadatak obavim uspešno.

Za kraj smo upitali Milana Stankovića i da li „Evrosong” može da predstavlja početak neke inostrane karijere:

– Ne razmišljam o tome. Evroviziju smatram dobrom prilikom da predstavim svoju zemlju, a internacionalna karijera je mnogo kompleksniji zadatak.

-----------------------------------------------------------

Cilj – finale „Evrosonga”

Goran Bregović, autor kompozicije „Ovo je Balkan”, na pitanje da li je smatrao da će Stanković trijumfovati, rekao je kako nije navijao samo za jednog izvođača:

– Sve troje sam ja spremao i svi su odlični pevači. Bilo mi je zanimljivo što se svakom od njih sviđala pesma onog drugog. Ali, to je normalno. Svakom se čini da je u tuđem tanjiru lepši kupus, da ima više mesa.

A o tome da li će nešto menjati za samo takmičenje Pesma Evrovizije, kompozitor kaže:

– Ne, šta bismo promenili? Refren, strofu, šta da menjamo? Ne razmišljam o plasmanu na „Evrosongu”, ali mislim da ako uđemo u finale, to je već dovoljno.

Jelena Koprivica

[objavljeno: 15/03/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.