Đilas: Uvodimo red u gradu

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 23.Sep.2009, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas: Uvodimo red u gradu

Beograd, Novi Sad -- Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je da će određene grupe u gradu biti sprečene da maltretiraju ostale ljude koji žele da žive normalno.

Đilas smatra da su takve grupe u "ogromnoj manjini" i napominje da je Beograd otvoren grad, što se videlo tokom Evrovizije i Univerzijade, kada "nikome nije falila dlaka sa glave".

Sada su raznorazne organizacije iskoristile jednu manifestaciju da pokušaju da razore ovaj grad i to je sprečeno, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ocenio je Đilas, koji od države očekuje da "nastavi sa svojim akcijama i da oko ovakvih stvari zaista ne bude kompromisa".

On je rekao da se uvođenjem komunalne policije, "polako, ali sigurno uvodi red u ceo grad Beograd" i najavio nastavak akcija rešavanja pozicija kladionica i ulaska dece u te i slične objekte.

"Danas je bio prvi sastanak sa ministrom Milosavljevićem i za desetak dana ćemo izaći sa konkretnim merama oko prodaje alkohola i cigareta", dodao je Đilas.

"Gledaćemo i da ogradimo sve parkove i mesta gde se uveče okupljaju deca", najavio je Đilas, "i da zaista napravimo grad u kome svi želimo dobro da živimo".

Upitan o inicijativi Aranđelovca da se priključi glavnom gradu i postane beogradska opština, Đilas je odgovorio da je to nerealno.

"Trudićemo se da, u narednih šest do devet meseci, dobijemo novi Zakon o glavnom gradu, da definišemo sve što ne valja i da to ispravimo", naglasio je Đilas.

On smatra da je inicijativa Aranđelovca priznanje za Beograd, ali misli da nije realno da se Beograd širi na pola Srbije.

Gradonačelnik je posetio dežurnu službu gradskog sudije za prekršaje, čija je namena procesuiranje najhitnijih prijava nadležnih inspekcija koje se tiču narušavanja komunalnog reda u gradu.

Starešina službe gradskog sudije za prekršaje Beograda Zoran Pašalić izjavio je da je ovo treća dežurna služba koja će se baviti akutnim problemima grada.

On je naglasio da će dežurne službe procesuirati prijave saobraćajne, komunalne, tržišne inspekcije i sve druge prijave koje ne trpe dugotrajne procese.

"U dežurnoj službi će sudije biti stalno prisutne tokom celog dana, a po potrebi noću i vikendom", najavio je Pašalić.

Komunalna policija od proleća

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković najavio je u Novom Sadu da će komunalna policija početi s radom na proleće.

"Komunalna policija, koja će stupiti na dužnost u proleće iduće godine, pomoći će da se lakše sprovode u delo odluke lokalnih organa vlasti, a s druge strane pomoći će građanima u rešavanju njihovih svakodnevnih problema", kazao je Marković na prezentaciji budućeg delovanja te policije.

Prema njegovim rečima, budući komunalni policajci će proći određenu obuku, jer će imati niz ovlašćenja, veća nego što sada imaju komunalni inspektori.

"Njihove uniforme će biti različite, jer će ih određivati lokalni organi vlasti. Svaki grad ima specifičnosti, koje će se odraziti i na opremi lokalnih policajaca", naveo je Marković.

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić je ukazao da se grad već opredelio za određene uniforme, kupio 50 bicikala, 10 skutera, pet automobila i jedan čamac.

"Komunalna policija je nešto što nam je nedostajalo, ona će pomoći da se različiti gradski problemi brže i efikasnije reše i spreče neke neželjene pojave", zaključio je Pavličić.

Predstavljanje buduće komunalne policije počelo je u Novom Sadu, a namera Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu je, prema rečima Markovića, da se akcija nastavi u više od polovine gradova Srbije pre nego što ona stupi na dužnost.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.