Izvor: B92, 18.Maj.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan sećanja na preminule od side

Beograd -- Dan sećanja na preminule od side obeležava se širom sveta. U 18 gradova u Srbiji u znak sećanja na preminule, organizovana je akcija širenja crvene trake.

Oboleli od side u Srbiji se, uprkos sve boljem poznavanju uzroka i načina prenošenja te bolesti, suočavaju sa strahom od odbacivanja i osude, čak i najbližih članova porodice, partnera i prijatelja. Kako bi se HIV pozitivnim osobama pružila neophodna podrška, u 18 gradova u Srbiji, danas se obeležava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Međunarodni dan sećanja na preminule od side.

Na Trgu Republike u Beogradu večeras je u 20 časova organizovano paljenje sveća na crvenoj traci, u znak sećanja na preminule od side.

Stotinak građana, prolaznika i aktivista JAZAS-a prilazilo je crvenoj traci i palilo sveće.

Marina Ugrinčić iz organizacije "Jut Pir", objašnjava za B92 da će, u znak sećanja na preminule od HIV-a, neki od učesnika Evrovizije poslati poruke protiv diskriminacije osoba koje žive s tom bolešću.

"Želimo da pozovem sve sugrađane da se priključe akciji, jer je to način da skrenemo pažnju na to kakvi sve problemi postoje za osobe koje žive sa HIV-om", kaže ona.

U Srbiji je od 1985. do danas registrovano ukupno 2.200 osoba zaraženih HIV-om, od kojih je oko 1400 obolelo od side, dok je 1000 umrlo.

U toku prošle godine registrovano je 47 obolelih od side. U isto vreme, 15 osoba umrlo je od ove bolesti.

Međutim, prema rečima pomoćnice ministra zdravlja, Ivane Mišić, obolele osobe se u društvu diskriminišu uglavnom i nemaju mogućnost da vode normalan zivot.

"Upućujemo jasnu poruku građanima da osobe koje žive sa ovom bolešću, jesu deo našeg društva i da treba da se leče i da produktivno zive", kaže Mišićeva.

U Oktobru prošle godine u Srbiji je počeo petogodišnji projekat za borbu protiv side, čiji je nosilac Ministarstvo zdravlja, a cilj da se zaustavi širenje HIV infekcije među posebno osetljivim grupama i da se obezbedi nega, podrška i tretman ljudima koji žive s tim virusom.

Međutim, terapija još uvek nije svima dostupna, i lekovi za decu obolelu od HIV-a ne nalaze se na pozitivnoj lsiti.

"Uskoro će se lekovi za njih naći na listi", navodi Mišićeva.

Prema rečima pomoćnice ministra zdravlja u Srbiji se samo četvrtina građana se testira na virus HIV. Broj tesiranih osoba je vrlo nizak, uglavnom zbog straha da će biti diskvalifikovani, ili da će imati probleme.

Na hiljadu ljudi, prošle godine, svoje zdravlje proverilo je samo šest osoba, a 2003. to su učinile samo tri osobe.

Dan sećanja na preminule od side obeležava se od 1983. godine, kada je 18. maja u San Francisku organizovan protest zbog diskriminacije osoba sa HIV-virusom.

Prema podacima UNICEF-a, u svetu oko 33 milona ljudi živi sa virusom HIV-a, a od tog broja je više od dva miliona dece.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.