Zvanično: Hrvatska odblokirala pregovore Srbije i EU

Izvor: Radio 021, 01.Jun.2016, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvanično: Hrvatska odblokirala pregovore Srbije i EU

U Briselu je postignuta saglasnost oko otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom, rečeno je u Savetu Evropske unije.

To zapravo znači da Zagreb više ne blokira Beograd na putu ka EU.

"Ambasador Hrvatske je na početku sastanka dostavio pisanu saglasnost za otvaranje poglavlja, a nakon toga postignut je dogovor ambasadora 28 članica da otvore poglavlje u pregovorima sa Srbijom", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << rekao je portparol zadužen za ekonomska, finansijska pitanja i spoljne poslove Saveta EU Fransoa Hed nakon sednice Komiteta stalnih predstavnika (COREPER).

Komesar za proširenje Johanes Han rekao je prošle nedelje da je s Hrvatskom pronađeno rešenje za otvaranje poglavlja 23 i formulacija koja je prihvatljiva i za Hrvatsku, mada je Zagreb to isprva demantovao.

Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač juče je da je Hrvatska obezbedila da svi njeni zahtevi uđu u pregovarački proces Srbije i Evropske unije i da se nada da će u junu biti postignuta saglasnost svih zemalja članica EU da Srbija otvori poglavlje 23. Hrvatska je bila jedina zemlja od 28 članica Evropske unije koja nije bila saglasna da se to poglavlje otvori.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Novi dan o pregovorima Srbije i EU i talentovanim naučnicima

Izvor: N1 televizija, 01.Jun.2016

Šta za Srbiju znači postignuta saglasnost oko otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom? Koliko dug proces priključenja EU otvara prostor za evroskepticizam? Kakav odnos imaju mladi prema evrointegracijama? O ovome u temi jutra Novog dana govoriće generalna sekretarka Evropskog...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.