Žiofre poručio Kurtiju: EU je spremna da preduzme mere ako ne dođe do deeskalacije

Izvor: B92, 30.Jun.2023, 14:15

Žiofre poručio Kurtiju: EU je spremna da preduzme mere ako ne dođe do deeskalacije

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas da je od velikog značaja da se održe novi izbori na severu KiM na kojima će učestvovati Srbi.

On je dodao i da će, ukoliko ne dođe do deeskalacije situacije Brisel preduzeti određene mere, kao i da su neke od njih već preduzete prema Prištini.

"Situacija na Kosovu je u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << centru naše pažnje, to će biti i tema razgovora danas na Savetu lidera EU, gde će (visoki komesar EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep) Borelj podneti izveštaj o stanju na terenu. Predstavili smo plan za deeskalaciju situacije koji je dobio podršku svih zemalja članica. Veoma bitno je da se stvore uslovi da dođe do novih izbora, na kojima će učestvovati srpsko stanovništvo, i da imamo inkluzivni izborni proces", rekao je on novinarima u Beogradu.

Žiofre je to odgovorio na pitanje da li je video plan premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija koji je juče javno objavio, i naveo da je situacija na KiM u centru pažnje.

On je dodao i da je EU spremna da preduzme određene mere ukoliko ne dođe do deeskalacije.

"Očekujemo da će se to desiti, politički fokus je na tome. Već smo naglasili da, ukoliko ne dođe do deeskalacije, EU će preduzeti odlučne mere a određeni broj mera je već donet prema Kosovu u pogledu toga", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Žiofre: Evropska unija je spremna da preduzme mere ako ne dođe do deeskalacije

Izvor: Blic, 30.Jun.2023

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas da je od velikog značaja da se održe novi izbori na severu KiM na kojima će učestvovati srpsko stanovništvo i da će, ukoliko ne dođe do deeskalacije situacije Brisel preduzeti određene mere, kao i da su neke od njih već preduzete...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.