Izvor: RTS, 20.Maj.2021, 10:38

Zeman: Savetovao sam Vučiću da ne podleže pritiscima

Predsednik Češke Miloš Zeman kaže da je njegov savet predsedniku Vučiću u vezi sa problemom Kosova i Metohije bio da ne podleže bilo kakvim pritiscima, sa bilo koje strane, kao i da nastoji da održi dobre odnose sa svim značajnim partnerima. Preporučio mu je, kako je dodao, da Srbija i u pregovorima sa EU oko pridruživanja nastupa samopouzdano a ne sa servilnošću.
Miloš Zeman >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je u intervjuu za Tanjug, nakon posete predsednika Aleksandra Vučića Češkoj, izjavio da se Srbiji zbog bombardovanja NATO-a izvinio lično, ali i kao predsednik države i dodaje da je to bombardovanje bilo nezakonito.

"Moje izvinjenje Srbiji je izvinjenje predsednika Republike za bombardovanje koje se odigralo bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN, pa je u tom smislu i bilo nezakonito", rekao je Zeman, odgovarajući na pitanje da li je njegovo izvinjenje bilo lično, kako ga je ocenio češki ministar spoljnih poslova, te da li je to izvinjenje i potvrda da je NATO bombardovanje 1999. bilo nezakonito.
Na pitanje kako je to izvinjenje prošlo u političkim krugovima u Češkoj, Zeman kaže da je i to većim delom primljeno sa simpatijama, dok kod opozicionih stranaka nije prošlo najbolje.
"Rekao sam da je to bilo izvinjenje u moje ime, pošto sam tada ja bio predsednik Republike i dao sam saglasnost za bombardovanje", kaže Zeman i napominje da je, ipak, zadatak opozicije da kritikuje i predsednika države i parlamenta.
Predsednik Češke, koji je ranije izjavio da je bila greška to što je Češka priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova i da će tražiti da se razmotri mogućnost povlačenja priznanja, na pitanje da li dalje misli i veruje li da je kompromis moguć, kaže da je tada prištinska administracija bila predvođena predsednikom (Hašimom Tačijem) optuženim za zločine, koji se mora suočiti sa optužnicom u Hagu.
Dodaje da ne veruje nijednom predsedniku koji je optužen za takve zločine. "Iako bi trebalo da dođe do dijaloga između predstavnika dve strane, svakako na čelu ne bi trebalo da stoji čovek poput Hašima Tačija", dodao je Zeman.
Na pitanje da li smatra da Srbija zaslužuje veće razumevanje Zapada za insistiranje na svojim državnim i nacionalnim interesima i da li je imao možda neki savet za predsednika Vučića, kaže da je njegov savet bio da ne podleže bilo kakvim pritiscima, sa bilo koje strane, kao i da nastoji da održi dobre odnose sa svima značajnim partnerima.
Preporuka Srbiji da u pregovorima sa EU nastupa samopouzdanoNa konstataciju da je EU u raspravi o Zapadnom Balkanu pokazala izvesnu dozu samokritičnosti kada je reč o angažmanu i motivisanju zemalja Zapadnog Balkana za prijem u EU i pitanje da li on očekuje neke konkretne promene po tom pitanju i gde ih vidi, kaže da ga je predsednik Vučić obavestio da se vode razgovori o pristupanju Srbije i da su već i zatvorena određena pregovaračka poglavlja.
"Ja bih samo preporučio da Srbija u tim pregovorima nastupa samopouzdano, a ne sa servilnošću. Osim toga, EU ima određenih prigovora u vezi sa Poljskom ili Mađarskom, ali mi nismo kolonija i treba da nastupamo samopouzdano", poručio je predsednik Češke.
Kada je reč o spoljnoj politici Srbije i njenim uspesima tokom pandemije koronavirusa, Zeman je rekao da su neki zagovarači hladnog rata imali kojekakve kritike i prigovore na vakcinisanje i ruske i druge vakcine, ali da vakcine ne poznaju ideologiju.
"I to što je Srbija nabavila ove vakcine, omogućilo joj je da ubrza proces vakcinisanja i kada se pogledaju evropske zemlje ona je u vrhu po brzini vakcinacije", rekao Zeman.
"Nije dovoljno samo da se izgovaraju reči o ekonomskoj saradnji"Kada je reč o oblastima u kojima postoji najveći potencijal za unapređenje saradnje dveju zemalja i o tome da li ubrzani ekonomski napredak Srbije otvara vrata za nove češke investicije u Srbiji, kaže da Češka ima brojne investicione projekte u vezi sa našom zemljom. Uveren je da će taj proces biti nastavljen.
"Ubeđen sam da nije dovoljno samo da se izgovaraju tople reči o ekonomskoj saradnji, već da ona treba na neki način da se usidri", naveo je Zeman.
Dodaje da je veoma zadovoljan razvojem ekonomskih odnosa Srbije i Češke kada je reč o trgovinskoj razmeni i investicionim projektima.
Kada je Zeman 2019. bio u poseti Srbiji, potpisana su dva sporazuma o saradnji, u oblasti odbrane i u oblasti inovacija, veštačke inteligencije i robotike. Kaže da je saradnja u tim sektorima uspešna.
Podseća da je do 2019. godine, pre kovid krize, spoljnotrgovinska razmena dve zemlje bila utrostručena, u periodu od nekoliko godina i ističe da je to odličan rezultat, ali i da nema razloga sumnjati da ta saradnja ne bi mogla i dalje da napreduje.
Pogledaj vesti o: NATO,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Sramotni komentar da se Zeman izvinio pogrešnoj osobi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2021

Neshvatljiva je ogorčenost ljudi koji komentarišu da se predsednik Češke Republike Miloš Zeman izvinio za NATO bombardovanje Srbiji pogrešnoj osobi, odnosno predsedniku Aleksandru Vučiću, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić...Predsednica Vlade je, odgovarajući na pitanja novinara, kazala...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.