Izvor: Luftika.rs, 01.Feb.2020, 01:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbogom, Evropo: Velika Britanija posle Bregzita napustila EU

Velika Britanija više nije deo Evropske unije. Bregzit se konačno dogodio, kada je virtuelni sat na rezidenciji britanskog premijera tačno u ponoć označio kraj članstva u EU i početak nove epizode u životu te države i njenih građana.
Posle 47 godina Velika Britanija više nije članica EU, a pristalice Bregzita na Parlamentarnom skveru u Londonu slave „povratak nezavisnosti“.
Premijer Boris Džonson >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << obećava novi početak.







View this post on Instagram















#brexit #brexitcountdown #brexitday #leavingtheEU #downingstreet #eleveno'clock #notmyvote 😿
A post shared by s-now (@snow_k_nows) on Jan 31, 2020 at 3:09pm PST


Posle tri i po godine od kada je većina britanskih građana 2016. godine odlučila da njihova zemlja napusti EU u Briselu je u tišini spuštena zastava Velike Britanije.
Bez fanfara i zvaničnika EU, praćena samo zvukom blica sa aparata foto-reportera. EU gubi 15 odsto svoje ekonomije, najvećeg vojnog potrošača i prestonicu svetskog kapitala – London.
U gradu na Temzi drugačija slika, svečarski su osvetljene sve zgrade vlade okićene zastavama.
Dan Bregzita obeležile su kolone veselih pristalica Bregzita dok je u iščekivanju ponoći zgrada Parlamenta bila obasjana u bojama britanske zastave.
The Brexit Bells are ringing in parliament Square!! #BrexitDay pic.twitter.com/YTELFOYfJv
— Mr Ben (@mrben012345) January 31, 2020

U Škotskoj sasvim druga pesma. Dok mnogi Škoti žale zbog izlaska Velike Britanije iz EU, premijerka Škotske Nikola Sterdžen poručuje da i dalje želi referendum o nezavisnosti tokom ove godine, ali da se to možda neće dogoditi pre izbora za škotski parlament 2021. godine.
Sterdžen je rekla da je Bregzit „ključni momenat“ za Škotsku i Ujedinjeno Kraljevstvo, pri čemu mnogi Škoti osećaju „stvarnu i duboku tugu ali i gnev“.
Crowd sombre but defiant at the Holyrood rally as the UK braces for impact and leave the EU tonight. Auld Lang Syne being belted out by choirs and the crowd #BrexitDay #MissingEUalready #ScotlandLovesEU pic.twitter.com/AdrIelczHz
— David Walsh (@David_M_Walsh) January 31, 2020

Britaniju sada čeka period adaptacije, ali i finaliziranje novog, pre svega trgovinskog sporazuma sa EU.
Do kraja prelaznog perioda građani neće osetiti veće promene. Moći će da putuju u Evropsku uniju i u njoj rade, primaju penzije, koriste zdravstvene knjižice i pasoše za kućne ljubimce.
Trgovinske barijere neće se podići, a Britanija će nastaviti da uplaćuje novac u evropski budžet.
Dok, kako premijer Džonson kaže, Britance čeka nova era, postavlja se pitanje može li Gordi Albion da dosegne Šekspirove stihove:
„Ovo je kraljevstvo gde su prestoli kraljeva, ovo prezreno ostrvo, ova zemlja veličanstva, sedište Marsa, drugi Raj,
Ovu tvrđavu je priroda izgradila za sebe, protiv pošasti i rata,
Ova grupa sretnih ljudi, ovaj mali svet,
Ovaj dragoceni kamen smešten u srebrnom moru…“.
Poruka sa Belih litica Dovera: Ovo je naša zvezda, pričuvajte nam je

Na dan kada Velika Britanija napušta Evropsku Uniju, na Belim liticama Dovera osvanuo je snimak dvojice veterana iz Drugog svetskog rata sa dirljivom porukom Evropi ali i svojim sunarodnicima koji su „navijali“ za izlazak iz EU.
„Ja sam Sid, imam 95 godina i bivši sam veteran Drugog svetskog rata“, predstavio se prvi govornik. „Ja sam brigadir Stiven Gudol, imam skoro 98 godina“, predstavio se drugi.
„Želeo bih da kažem svima vama u Holandiji, i Nemačkoj i Francuskoj i Belgiji i drugde, ovo je poruka sa Belih litica Dovera, iz Britanije“, rekao je Sid na šta se Stiven nadovezao: „Stvarno mi je depresivna ideja da napuštamo Evropu jer mi je toliko značila“.
„Tužan sam zbog svega što se desilo jer ne znamo kako će se stvari odvijati“, rekao je Sid.
„Volim da me zovu Evropljaninom i taj osećaj drugarstva koji postoji u Evropi je stvarno nešto posebno“, rekao je Stiven dok je Sid poentirao: „Ja sam Velšanin i Britanac i Evropljanin i ljudsko biće“.
A message to Europe, this morning on the White Cliffs of Dover. Sound on. pic.twitter.com/E3VY8BaGjK
— Led By Donkeys (@ByDonkeys) January 31, 2020

„Neću još dugo živeti ali se nadam, zarad moje dece i unuka i praunuka da će se Engleska, Britanija ponovo približiti Evropi“, zaključio je Stiven.
Sid je za kraj poručio: „Setimo se ovih predivnih litica. Pogledajte sa vaše strane ovu našu i ove Bele litice, a mi ćemo pogledati preko do vas uz osećaj da želimo budemo zajedno i jednog dana i hoćemo, siguran sam u to“.
What a moment – the UK flag has just been taken down at the EU Council building in Brussels pic.twitter.com/EzvGwwzM1Z
— Andrew Connell (@andrewiconnell) January 31, 2020

Kratki „spot“ za ostanak u EU završen je slikom jedne zvezde sa zastave EU i porukom: „Ovo je naša zvezda, pričuvajte nam je“.
Rejf Fajns: Radije bih bio Srbin, nego Britanac. Ako zadržim srpski pasoš, možda ponovo postanem državljanin EU

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.