Završen bezbednosni forum-budućnost Balkana u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2019, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen bezbednosni forum-budućnost Balkana u EU

Budućnost Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji, a politika proširenja je tačka u kojoj globalni kredibilitet Unije može biti doveden u pitanje, navedeno je u zaključcima devetog Beogradskog bezbednosnog foruma, koji je danas završen.

Učesnici foruma zato apeluju i da se ne odlaže otvaranje pregovora o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom, kao i da EU odobri viznu liberalizaciju za građane Kosova i ističu da je integracija regiona u bezbednosnom, političkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i ekonomskom interesu Evropske unije.

To je navedeno u zaključcima trodnevnog foruma, na kojem je 100 govornika iz 30 zemalja Evrope i sveta diskutovalo o pravdi, evropskim integracijama, regionalnim odnosima, klimatskim promenama i učešću žena u vojsci i politici, a koje su, na zatvaranju foruma, preneli organizatori - potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak, direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović Gajić i predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht.

Upozoravaju da će, ukoliko EU ne ispuni svoja obećanja nakon što su neke od zemalja Zapadnog Balkana napravile istorijske kompromise i sprovele neophodne reforme, ojačati antievropske snage koje promovišu nacionalizam i neodgovorno ponašanje političkih elita.

Ističu da bi integracija Zapadnog Balkana u EU trebalo da bude prvi korak, ukoliko Evropska unija namerava da krene putem geopolitičkog delovanja.

Navode i da je zamrzavanje procesa pristupanja kontraproduktivno i neodgovorno prema krhkom miru na Balkanu.

Oni ocenjuju da proces pristupanja, ovakav kakav je bio do sad, ne funkcioniše i ima neželjene posledice u razvoju nedemokratskih tendencija i zarobljavanju države, kao i da je potrebno odlučnije političko vođstvo da bi proširenje uspelo, kako u EU, tako i u zemljama koje teže članstvu.

Liderstvo podrazumeva aktivniji angažman, jasnije poruke, dosledne narative i ponašanja i traži pružanje konkretnih podsticaja, ali i upozoravanja ukoliko reforme nisu sprovedene, u svakom pojedinačnom slučaju.

"Umesto pukog ispunjavanja formalnih uslova za članstvo, proces proširenja mora dovesti do suštinskih i doslednih promena u zemljama koje teže EU. Pored strogog ocenjivanja napretka u oblastima ključnim za vladavinu prava, potrebno je pratiti i da li jača ili se urušava funkcionalnost demokratskih institucija i postoji li uvezanost reformi u svim oblastima, kao što su sloboda medija, nezavisnost pravosuđa i policije", navodi se u zaključcima.

Beogradski bezbednosni forum pozdravio je predlog plana Evropske komisije za jačanje vladavine prava u samoj Uniji, što bi trebalo da omogući delotvornije sprovođenje i unapređenje vladavine prava u zemljama EU.

"Evropska unija se i dalje najviše trudi da očuva demokratske vrednosti i standarde i ukoliko sprovedu novi plan za očuvanje vladavine prava unutar EU, to će povećati kredibilitet Evropske unije kao promotera demokratije i vladavine prava na globalnom nivou, a posebno na Zapadnom Balkanu", navodi se u zaključcima.

Organizatori Beogradskog bezbednosnog foruma pozvali su Zapadni Balkan i Evropsku uniju da se zajednički bave prepoznavanjem i otklanjanjem uzroka nepravdi, posebno kada je reč o socijalnoj pravdi, kako u evropskim društvima, tako i preko granica Evrope.

Beogradski bezbednosni forum održan je deveti put, okupivši 350 učesnika i učesnica.

Blizu 100 govornika iz 30 zemalja Evrope i sveta diskutovalo je o pravdi, evropskim integracijama, regionalnim odnosima, klimatskim promenama i učešću žena u vojsci i politici.

Sa događaja je, navode organizatori, izveštavalo više od 150 novinara iz 13 zemalja.

Jubilarni deseti Forum će se održati od 21. do 23. oktobra 2020. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Zaključci BBF: Potreban veći angažman EU na Zapadnom Balkanu

Izvor: Beta, 18.Okt.2019

Učesnici Beogradskog bezbednosnog foruma (BSF) pozvali su Evropsku uniju (EU) da poveća angažman na Zapadnom Balkanu i upozorili da njen kredibilitet može biti doveden u pitanje ako ne ispuni obećanja u procesu proširenja, jedan je od zaključaka danas završenog trodnevnog skupa.Potpredsednik...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.