Zaključci BBF: Potreban veći angažman EU na Zapadnom Balkanu

Izvor: Beta, 18.Okt.2019, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaključci BBF: Potreban veći angažman EU na Zapadnom Balkanu

Učesnici Beogradskog bezbednosnog foruma (BSF) pozvali su Evropsku uniju (EU) da poveća angažman na Zapadnom Balkanu i upozorili da njen kredibilitet može biti doveden u pitanje ako ne ispuni obećanja u procesu proširenja, jedan je od zaključaka danas završenog trodnevnog skupa.Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Medjak rekao je na zatvaranju BSF da su učesnici skupa ocenili da EU neće biti kompletna bez svih zemalja Zapadnog Balkana i da je budućnost tog regiona u EU.Jedan od zaključaka je i da je integracija Zapadnog Balkana u bezbednosnom, političkom i ekonomskom interesu Unije, kazao je Medjak.Upravo je politika proširenja tačka u kojoj globalni kredibilitet Unije može biti doveden u pitanje, navodi se u zaključcima devetog Beogradskog bezbednosnog foruma koje je u završnom obraćanju preneo Medjak."Ukoliko EU ne ispuni obećanja nakon što su neke od zemalja Zapadnog Balkana napravile istorijske kompromise i sprovele neophodne reforme, ojačaće antievropske snage koje promovišu nacionalizam i neodgovorno ponašanje političkih elita. Ako Evropska unija namerava da krene putem geopolitičkog delovanja, integracija Zapadnog Balkana bi trebalo da bude prvi korak u tom smeru", stoji u zaključcima skupa.Učesnici su takodje zaključili da je "zamrzavanje pocesa proširenja EU neodgovorno i kontraprodukitvno prema krhkom miru na Zapadnom Balkanu"."Beogradski bezbednosni forum poziva EU ...
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BSF: Potreban veći angažman EU na Zapadnom Balkanu

Izvor: EurActiv Srbija, 18.Okt.2019

Učesnici Beogradskog bezbednosnog foruma (BSF) pozvali su EU da poveća angažman na Zapadnom Balkanu i upozorili da njen kredibilitet može biti doveden u pitanje ako ne ispuni obećanja u procesu proširenja, jedan je od zaključaka trodnevnog skupa završenog 18. oktobra.. Opširnije..

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.