Izvor: Objava, 28.Jul.2015, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahvaljujući pomoći Evropske unije rešeni problemi u opštini


Zahvaljujući pomoći Evropske unije rešeni problemi u opštini

TRSTENIK - – Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević Bošković i otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u Srbiji Hoze Antonio Gomes danas su u Trsteniku obišli rehabilitovani sistem za vodosnabdevanje opštine i posetili dve porodice koje su kroz Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji dobile plastenike.
Tokom posete infiltracionim jezerima na izvorištima „Staro Korito“ i „Zvezdan“, koja se nalaze u sklopu sistema za vodosnabdevanje opštine Trstenik, Hoze Antonio Gomes podsetio je da sada više od 15.000 građana Trstenika ima stabilno i kvalitetno vodosnabdevanje, zahvaljujući radovima vrednim 192.400 evra koje je finansirala Evropska unija. Glavna izvorišta za snabdevanje vodom Trstenika bila su zagađena tokom poplava u maju prošle godine, kada se Zapadna Morava izlila u njih i nanela velike količine mulja. Radovi su završeni tokom februara 2015, a sistem je vraćen u funkciju tokom marta.
Evropska unija reagovala je odmah i uputila pomoć Srbiji u sanaciji posledica poplava, a u sprovođenju aktivnosti ključna je bila saradnja sa Vladom Srbije i opštinama. Zahvaljujući obnovi infiltracionih jezera, opština Trstenik sada nema bojazni od restrikcija vode“, rekao je Gomes, i naglasio značaj podizanja kvaliteta života građana Srbije kroz evropske programe pomoći, među kojima se nalazi i program podrške ruralnom razvoju (IPARD 2014-2020).
Predsednik opštine Miroslav Aleksić rekao je da rehabilitacijom infiltracionih jezera rešen najveći komunalni problem sa kojim se Trstenik suočio nakon poplava, a građani imaju normalno vodosnabdevanje zahvaljući pomoći Evropske unije.
Prilikom obilaska domaćinstava kojima su uručeni plastenici sa sistemom za navodnjavanje, ministarka Bogosavljević Bošković istakla je da je kroz program pomoći poljoprivrednim proizvođačima oko 1.100 porodica iz Trstenika dobilo donacije Evropske unije u vidu semena pšenice, đubriva, sadnica voća, poljoprivredne opreme, stoke ili plastenika, čija ukupna vrednost iznosi više od 320.000 evra.
„Evropska unija izdvojila je osam miliona evra za oporavak od posledica poplava u poljoprivredi u opštinama pogođenim poplavama, koja je do sada stigla do 18.000 gazdinstava. Ova pomoć EU biće nastavljena do kraja godine i stići će do još 6.000 porodica koje se bave poljoprivredom“, rekla je Boškovićeva.
„Najveća šteta koju je Trstenik pretrpeo tokom poplava bila je u oblasti poljoprivrede, pa će do kraja 2015. godine više od 1.400 gazdinstava dobiti pomoć da obnovi proizvodnju“, rekao je Gomes.
Evropska unija je nakon prošlogodišnjih poplava u Trsteniku obnovila i 13 porodičnih kuća, obezbedila deset paketa osnovnog nameštaja i kućnih aparata i pomogla 28 mikro i malih preduzeća.
Dragan Ivanović






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora: