Izvor: RTS, 07.Feb.2022, 13:45

Zahtev da se UNDP i EU povuku iz projekta obnove kuće Džafera Deve

Srpska stručna i civilna javnost na Kosovu i Metohiji protive se obnavljanju kuće Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice, ističući da je bio nacistički kolaboracionista odgovoran za smrt Jevreja, Srba i pripadnika drugih nealbanskih zajednica tokom Drugog svetskog rata.
Pokretač obnove je ministarstvo kulture u Prištini, a misija UNDP-a na Kosovu i Metohiji započela je prošle nedelje restauratorske radove na kući Džafera Deve u Kosovskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mitrovici, predstavljajući je "jednim od najistaknutijih mesta nasleđa".

Obnova će biti obavljena u okviru projekta Evropske unije koji doprinosi da "Kulturno nasleđe bude pokretač dijaloga među zajednicama i socijalne kohezije".
Cilj je da kuća nacističkog saradnika bude pretvorena u kulturni centar, a Srbi na Kosovu i Metohiji očekuju da projekat bude obustavljen.
Predsednik opštine Severna Mitrovica Milan Radojević ističe da međunarodne institucije treba da se povuku iz ovog projekta.
"Očekujemo od međunarodnih institucija, od UNDP-a i od Kancelarije EU, pre svega da se povuku iz ovog projekta, da upute javno izvinjenje žrtvama ratnog zločina Džafera Deve. Ćutanje vlade u Prištini pokazuje kakav je njihov odnos prema nacizmu, fašizmu i ratnim zločinima", rekao je Radojević.
Prethodno je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila pisma predstavnicima EU i UNDP i zatražila da se projekat rekonstrukcije kuće Džafera Ibrahima Deve u Kosovskoj Mitrovici ne realizuje.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Udruženje istoričara i studenata traži obustavu obnove kuće Džafera Deve

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Feb.2022

Odluka UNDP, Kancelarije EU i Ministarstva kulture u Prištini o obnavljanju rodne kuće Džafera Deve u Južnoj Mitrovici duboko je pogodila pripadnike svih etničkih zajednica na Kosovu i Metohiji, saopštilo je Udruženje istoričara i studenata (UISI) iz Kosovske Mitrovice i pozvalo nadležne da...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.