Udruženje istoričara i studenata traži obustavu obnove kuće Džafera Deve

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Feb.2022, 18:02

Udruženje istoričara i studenata traži obustavu obnove kuće Džafera Deve

Odluka UNDP, Kancelarije EU i Ministarstva kulture u Prištini o obnavljanju rodne kuće Džafera Deve u Južnoj Mitrovici duboko je pogodila pripadnike svih etničkih zajednica na Kosovu i Metohiji, saopštilo je Udruženje istoričara i studenata (UISI) iz Kosovske Mitrovice i pozvalo nadležne da reaguju zbog "rastućeg neonacizma i neofašizma na Kosovu".

"Ovo je pogodilo naročito nas istoričare, koji čuvamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sećanja jednog naroda, zbog čega smatramo da je neophodno da reagujemo i pozovemo u pomoć sve one koji su izrevoltirani vešću o obnovi kuće ličnosti koja je odgovorna za smrt stotina Srba, Jevreja i Roma u Kosovskoj Mitrovici i okolini tokom Drugog svetskog rata i perioda okupacije Kraljevine Jugoslavije", navodi se u saopštenju, prenosi Kosovo onlajn.

U pismu upućenom Kancelariji UNDP na Kosovu, Kancelariji EU na Kosovu, ambasadorki Izraela u Prištini Tamari Živ i ambasadoru Izraela u Srbiji Jahelu Vilanu, podseća se da je Džafer Deva, predratni član Abvera trupe Vermahta, koje su aprila 1941.godine ušle u Kosovsku Mitrovicu, dočekao pozdravivši ih sa oduševljenjem kao "oslobodioce od srpskog ropstva".

Za to su ga, podsećaju, nacisti nagradili funkcijom okupacionog načelnika mitrovačkog sreza, mestom odakle je prvo naredio da se na svim javnim zgradama istaknu nacistička i albanska zastava, a da se svi natpisi na srpskom jeziku zamene albanskim natpisima.

Kako se navodi u saopštenju, u mnogim monografijama, ali i na internetu, mogu da se nađu fotografije Džafera Deve sa nemačkim generalom Eberhartom i mnogim nacistima prilikom manifestacija koje su veličale Nemački Rajh, Vermaht i Adolfa Hitlera.

Takođe, poznata je naredba Deve od 20.maja 1941.godine o oduzimanju imovine Jevrejima, čime je započeo teror nad njima i istrebljenje iz mitrovačkog sreza.

Krajem 1943. godine Džafer Deva je u Kosovskoj Mitrovici formirao pronacističku jedinicu sastavljenu od Albanaca, poznatu kao kosovski puk, sa jednim jedinim ciljem ,proterivanjem Srba iz Kosovske Mitrovice i okoline i njeno pripajanje Albaniji.

Komandanti ovog odreda bila su braća Bajazit i Jusuf Boljetini iz sela Boljetin, danas u opštini Zvečan, čija je rodna kuća pre nekoliko godina takođe obnovljena.

Džafer Deva je i jedan od "otaca" po zlodelima poznate 21. SS divizije "Skenderbeg", koja je ostala upamćena po brojim masovnim zločinima nad Srbima u Drugom svetskom ratu.

UISI smatra vrlo neprofesionalnim akt UNDP-a i Kancelarije EU na Kosovu, imajući u vidu činjenice koje su potvrđene i dokazane u istorijskoj nauci.

"Postavlja se pitanje da li su relevantne službe UNDP i Kancelarije EU bile svesne čiju kuću će obnoviti? Ako jesu, tražimo njihovu smenu. Ako nisu, tražimo njihovo izvinjenje", navodi Udruženje.

U saopštenju UISI pita i zašto nije obnovljena porušena jevrejska sinagoga u Kosovskoj Mitrovici, ili neka od srpskih crkava stradalih u proteklim vekovima od strane albanskog terora.

Oni pitaju i gde je reakcija ambasadora Kvinte na takav "neonacistički akt, te očekuju i od njih žestoku osudu i povećanje profesionalizma i budnosti u okviru projekata istorijske tematike.

"Apelujemo na konsultovanje struke, u ovom slučaju istoričara, ali ne onih koji Džafera Devu smatraju herojem i borcem za slobodu", navode u saopštenju te poručuju: "Ako ne zbog pravde, onda zbog sve pobijene dece stravičnog terora nacista i njihove marionete Džafera Deve, molimo vas još jednom ovim putem, prekinite momentalno projekat obnove kuće Džafera Deve, porušite je i na njenom mestu sagradite spomenik ubijenoj jevrejskoj, srpskoj i romskoj deci na Kosovu i Metohiji od strane zločinačkog fašističkog i nacističkog terora".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.