Za reformu obrazovanja 27,4 miliona evra od Evropske unije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Feb.2020, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za reformu obrazovanja 27,4 miliona evra od Evropske unije

Evropska komisija iz IPA fondova već tri godine podržava reformu obrazovnog sistema u Srbiji, a danas je održan treći sastanak međuministarskog saveta koji koordinira i vodi implementaciju važeće Strategije razvoja obrazovanja.

Vrednost Ugovora o reformi sektora obrazovanja u Srbiji je 27,4 miliona evra, a njegov cilj je da pomogne Vladi Srbije da sprovede obrazovnu reformu u skladu sa Nacionalnom strategijom obrazovanja do 2020. Cilj reformi u obrazovanju je da se nacionalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sistem postepeno uskladi sa standardima, politikama i praksom Evropske unije.

Ministar prosvete Mladen Šarčević naveo je na današnjem međuministarskom savetu da je Evropska komisija konstatovala da je uspešno sproveden najveći deo planiranih i dogovorenih aktivnostite za 2017. i 2018. godinu i da su, u skladu sa odredbama ugovora, uplatili dogovorena sredstva.

"Nadamo se i očekujemo da će sličan uspeh biti zvanično potvrđen tokom ove godine i kada je reč o našim dostignućima u 2019. godini", rekao je ministar.

On je naveo da podrška EU ne bi bila dovoljna bez kvalitetnog plana i jasnog cilja, ne samo za razvoj i unapređenje obrazovnog sistema u Srbiji već i za mnogo širi društveni i ekonomski razvoj koji treba da vodi ka opštem razvoju države.

"Zato smo na odgovoran i promišljen način započeli rad na izradi nove strategije razvoja obrazovanja za narednu deceniju, opet uz stručnu podršku EU i uz uključivanje svih zainteresovanih strana i uz dijalog na svim nivoima, u skladu sa najboljim praksama evropskih zemalja", naveo je Šarčević.

On je naglasio da su ovih dana počele javne konsultacije koje se odvijaju fazno po svim nivoima obrazovanja i da očekuje da će Srbija na jesen imati novu Strategiju obrazovanja.

"Kada je reč o obrazovanju započinjemo sa jednim novim ciklusom i lično verujem da će u takvoj situaciji podrška svih naših partnera, a posebno EU možda kroz jedan novi SBS za obrazovanje, od sada moći da bude iskorišćena u još mnogo većoj meri", naglasio je on.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici podsetio je da je budžetska podrška Srbiji počela je 2017. godine i da ona pokazuje posvećenost EU našoj zemlji.

Podseća da je tranša od 7,4 miliona evra odobrena u decembru prošle godine za rezultate iz prethodne godine i očekuje pozitivan izveštaj i za 2019. godinu.

"Dobro je urađena modernizacija nastavnih planova na svim nivoima, povezan je Nacionalni okvir kvalifikacija sa evropskim, a ostvareni su napori u oblasti strrukovnog obrazovanja i osposobljavanja i poboljšanja veština", navero je Fabrici.

Napominje da ima još mnogo toga da se uradi, da treba uložiti dodatne napore u pogledu potreba dece sa inavaliditetom, razvoja informacionog sistema.

Ističe da je prošle godine Srbija postala programska zemlja i važan akter u programima 2020.

"Svi zajedno treba da se nadamo uspešnoj godini", zaključio je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.