Za otvaranje poglavlja uslov primena Briselskog sporazuma

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Dec.2014, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za otvaranje poglavlja uslov primena Briselskog sporazuma

Politički analitičar Dušan Janjić ocenjuje da se Srbija nalazi na raskrsnici, odnosno pred odlukom da li želi u Evropsku uniju ili da tapka u mestu, a da je pri tome i dalje osnovni kamen spoticanja Kosovo.

U izjavi Tanjugu oobašnjava da je za otvaranje poglavlja 35 koje se bavi Kosovom neophodna puna primena Briselskog sporazuma, od čije smo implementacije, tvrdi, mnogo daleko.

Opisujući situaciju kao ni malo naivnu, mada ni dramatičnu, Janjić >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << kaže da je Srbija u ovom trenutku veoma daleko od skrininga za poglavlje 35, te da je u tom smislu 2015. prekretnica i da će se tada videti da li smo spremni ili ne.

Lično je skeptičan prema najavi da bi ceo posao mogao biti okonča u narednih sedam do deset godina, jer kaže da za to ne pružaju garancije vlade kakve Srbija ima u poslednjih 15 - 20 godina, a i zato što se u Srbiji manje zna o sadržaju poglavlja 35 nego na Kosovu.

Janjić objašnjava da je za osnov tog poglavlja uzet britansko-nemački non pejper, da su ga u međuvremenu prihvatile sve članice EU, te da ga je potrebno "napuniti" sektorskim sporazumima koji su već nastali ili će tek biti sačinjeni, ali i pregledom onoga šta je do sada urađeno odnosno propušteno.

"Očekujem da se iduće godine, ako se bude mnogo radilo, tek u septembru potpiše taj drugi okvirni sporazum koji bi omogućio da se startuje sa poglavljem 35", ocenjuje Janjić.

Inače, dijalog Beograda i Prištine, nakon duže pauze, biće nastavljen 9. februara sledeće godine, a prisustvovaće mu premijer Srbije Aleksandar Vučić, premijer kosovske vlade Isa Mustafa i ministri spoljnih poslova Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači, kao i predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini.

Janjić smatra da će na tom sastanku biti napravljen presek stanja šta je do sada urađeno, naglasivši da će Mogerini nastaviti tamo gde je stala njena prethodnica Ketrin Ešton.

"Mislim da će ona biti mnogo određenija od Ešton, ima manje potrebe za kompromisima i od nje očekujem efikasaan rad, skoro kao da je Nemica", kazao je Janjić.

Na tom sastanku, između ostalog, posle gotovo dve godine u Briselu će biti reči i o Zajednici srpskih opština, čije formiranje Janjić ocenjuje najvećim dobitkom za Srbiju i gubitkom za Kosovo.

Kaže, međutim, da nijedna strana nije učinila ništa da se stvari pokrenu napred po ovom pitanju, podsetivši da je statut ZSO napisan još pre godinu dana, ali da se drži kao tajni dokument.

"Sada postoje jasni uslovi za formiranje ZSO, ali postoji i spor u vezi sa njenim nadležnostima koje pominju političari iz Srbije, a koje po interpretaciji Brisela i kosovskih vlasti predstavljaju zapravo kopiranje enititeta Republike Srpske unutar Kosova, što ne može proći", kazao je Janjić.

Nije međutim, tačno, kako kaže, ni to što Tači i političari sa Kosova govore o ZSO "da je malo jača NVO", već tvrdi da se tu radi o nekoj vrsti funkcionalne autonomije.

"Sad ostaje da se odredi odnos te autonomije prema kosovskim vlastima", poručio je Janjić i dodao da sigurno neće proći sve ono što piše u Statutu, te da će morati da ide na doradu.

Ističe i da se o ZSO malo šta zna, a to je da se predviđa da ona ima visoke nadležnosti u oblastima zdravstva, obrazovanja, finansiranja lokalne zajednica, ali se od nje očekuje da ima uticaj na ekologiju, energetiku i spoljnu trgovinu.

A na pitanje koliko je Srbija daleko od pune primene Briselskog sporazuma, Janjić poručuje: "mnogo".

"Još nije uspostavljen ni pun okvir za normalizaciju. Od oko dvadesetak sektorskih potpisanih sporazuma najviše je implementiran onaj protiv kojeg se najvise bunilo - integrisano upravljanje granicom", rekao je Janjić i dodao da ima veliki broj pitanja koja uopšte nisu stavljena na dnevni red.

Kaže i da predstoji rešavanje još neraspavljanih pitanja poput energetike, telekomiunikacija, železnica, avio saobraćaja, ali i položaja srpske zajednice, SPC, imovine...

Komentarišući izjave predsednika Srbije Tomislava Nikolića o tome da mu je evropski komesar za susedsku politiku Johanes Han rekao da će Srbija morati da prizna nezavisno Kosovo, Janjić kaže da takva izjava (Nikolićeva) šalje lošu poruku međunarodnoj zajednici te predlaže da se time pozabavi vladajuća koalicija.

"Jer ovo već postaje propagandno maltretiranje ne samo domaćih građana nego i stranih diplomata i to ne slučajno diplomata iz zemalja čije vlade najviše podržavaju srpsku vladu i premijera Vučića", zaključio je Janjić.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

"Srbija daleko od Poglavlja 35"

Izvor: B92, 26.Dec.2014

Osnovni kamen spoticanja ka EU je Kosovo, a Srbija je i dalje daleko od skrininga za Poglavlje 35, kaže analitičar Dušan Janjić...Politički analitičar Dušan Janjić kaže da se Srbija nalazi na raskrsnici, odnosno pred odlukom da li želi u Evropsku uniju ili da tapka u mestu, a da je pri tome...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.