Za evropeizaciju i u EU i u NATO

Izvor: B92, 28.Apr.2013, 23:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Za evropeizaciju i u EU i u NATO"

Beograd -- Bivši ministar odbrane Velike Britanije Dag Henderson izjavio je da Srbija mora da postane član NATO i EU ako hoće da se evropeizuje.

"Ako želite evropeizaciju, povezivanje sa evropskim univerzitetima, stabilnu i nezavisnu ekonomiju i da ulažete na sigurno, uvažavajuci sve kulturne i tradicionalne razlike, morate da postanete i zvaničan član tih evropskih institucija - NATO i EU", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Henderson u intervjuu za list Danas.

Henderson je podsetio da je premijer Srbije Ivica Dačić nedavno rekao da "nema povratka".

"U OEBS i UN možete lako da se učlanite, jer nema mnogo obaveza, ali učlanjenje u NATO i EU donosi obaveze. Srbiji je EU već dala dovoljno signala da `sa simpatijom` gleda na nju. Lakše je ući u NATO nego u EU, a Srbija treba da odluči da li će se priključiti Alijansi. Razumem istorijsku pozadinu i otpor javnosti u Srbiji, ali i Britanija i Nemačka su bile u ratu 1944. godine, pa su postale saveznice", rekao je Henderson.

Na pitanje kako kao bivši ministar odbrane u kabinetu premijera Tonija Blera danas vidi NATO bombardovanje Srbije, Henderson je odgovorio da "to nije nešto što su Britanija ili NATO želeli da urade".

Henderson je rekao i da se najveće svetske sile SAD, Britanija, Francuska i Nemačka sa jedne strane, i Rusija i Kina sa druge, neće sukobiti oko Kosova.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Ivica Dačić

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Britanija: Hoćete u Evropu, morate i u NATO

Izvor: Mondo, 29.Apr.2013, 01:25

Bivši ministar odbrane Velike Britanije Dag Henderson tvrdi da Srbija mora da postane član NATO i EU ako "hoće da se evropeizuje"..."Ako želite evropeizaciju, povezivanje sa evropskim univerzitetima, stabilnu i nezavisnu ekonomiju i da ulažete na sigurno, uvažavajuci sve kulturne i tradicionalne...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.