Vučić i Kurti u ponedeljak u Skoplju na sastanku lidera regiona o planu rasta za Zapadni Balkan

Izvor: B92, 19.Jan.2024, 19:00

Vučić i Kurti u ponedeljak u Skoplju na sastanku lidera regiona o planu rasta za Zapadni Balkan

Lideri Zapadnog Balkana okupiće se početkom naredne sedmice u Skoplju.

Oni bi trebalo da s predstavnicima EU i regionalnih organizacija razgovaraju o planu rasta za Zapadni Balkan koji je usvojila Evropska komisija.

Domaćin sastanka u ponedeljak 22. januara biće premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, a učešće su najavili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Albanije Edi Rama, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Crne Gore Milojko Spajić, Kosova Aljbin Kurti i ministar finansija i trezora u Savetu ministara BiH Srđan Amidžić, saopštila je vlada Severne Makedonija.

Na sastanku će učestvovati i generalni direktor za susedstvo i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Gert Jan Kopman i pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejms O’Brajan.

Učestvovaće i viceremijer Severne Makedonije za evropska pitanja Bojan Maričić i ministar finansija Fatmir Besimi, kao i njihove kolege iz zemlja Zapadnog Balkana.

Na skupu o Planu rasta za Zapadni Balkan u Skoplju učestvuju i regionalne organizacije, Savet za regionalnu saradnju (RCC), CEFTA i Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke, kao i međunarodni finansijske institucije.

Evropska komisija je u novembru prošle godine predstavila novi Plan rasta za Zapadni Balkan, koji uključuje šest milijardi evra bespovratne pomoći i kredita za ubrzanje socioekonomskog približavanja Evropskoj uniji.

Pethodno će u nedelju, 21. januara, u Skoplju biti potpisani protokoli za ; slobodan pristup tržištu rada u zemljama Otvorenog Balkana, inicijative koja okuplja Albaniju, Severnu Mkedoniju i Srbiju.

Predviđeno je da tom događaju prisustvuju premijeri Severne Makedonije i Albanije, Dimitar Kovačevski i Edi Rama i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.