Vučić: Sledi eskalacija u Ukrajini, Srbija će biti između čekića i nakovnja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2023, 22:54

Vučić: Sledi eskalacija u Ukrajini, Srbija će biti između čekića i nakovnja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da se u narednih pet, šest meseci očekuje eskalacija sukoba u Ukrajini, a da će se Srbija zbog geopolitičkih dešavanja naći između "čekića i nakovnja" i da će pritisci na Srbiju kada su u pitanju odnos prema Rusiji i Kosovo i Metohija biti neuporedivo snažniji.

"Predstoji nam najveća kriza u svetu od Drugog svetskog rata u pravom smislu. Ovo do sada nije bilo ništa, iako je oko 300.000 ljudi ubijeno, a proterano >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 9 ili 10 miliona", rekao je Vučić za TV Prva.

On je napomenuo da ovo ne govori zato što misli, već zato što zna da sledi velika eskalacija, a to će se, kako kaže, na Srbiju odraziti tako što će pritisci zbog Rusije biti neuporedivo snažniji, iako su bili veoma snažni, a biće trostruko snažniji oko Kosova i Metohije.

On je naveo i da više nije jasno ko pobeđuje u Ukrajini, kao i da se pojavljuju prvi tekstovi koji postavljaju pitanje šta će se desiti ako Putin pobedi.

Kako je naveo, mnogo je teško pobediti Zapad i njihovo jedinstvo, a sada i unutar ruskog naroda postoji jedinstvo.

"Sada vam je jasno da idemo u potpuni haos", ocenio je Vučić navodeći da se tek za pet, šest meseci može desiti da neko razmišlja o zaustavljanju sukoba, a tada neće želeti da se za Srbiju traže novi uslovi, ni da dozvole Rusiji da ima uticaj na Balkanu.

"U toj poziciji Srbija će biti između čekića i nakovnja u svakom smislu. Teško za nas ko god da pobedi", rekao je Vučić.

On je naveo da Srbija pripada retkima koji govore o miru, jer bi mir bio dobar za sve, ali da niko mir sada ne sme da pomene ni na Zapadu ni u Rusiji.

"Šta mi da radimo, mi moramo da znamo da investicije imamo sa zapada, da smo na evropskom putu, glupo je kada neki govore da to treba da otkačimo, a kukali bi za plate, kao i oni koji kažu raskinite sve sa Rusijom", ocenio je Vučić.

On je rekao i da to ne može da bude Srbija, jer mora da se vodi računa i o duši našeg naroda ali i o finansijama i privrednom interesu.

Na pitanje šta će biti ako Srbija mora da bira, Vučić je rekao da će znati kada je došao taj trenutak.

"Pustite da teramo dok možemo, znaću kad je trenutak i neću da krijem od ljudi. Znaću ja, dugo se približava, ali nema sumnje da nemao ni mesece na raspolaganju", istakao je predsednik.

On je slikovito objasnio da ako je neko u situaciji da ima gangrenu noge, lekar mora da izabere da iseče nogu, da bi mu spasao život.

Poštujem SPS, nadam se da ćemo i u narednih šest meseci, godinu dana mnogo toga važnog da uradimo

Predsednik Vučić izjavio je večeras da poštuje Socijalističku partiju Srbije (SPS) i dodao da su Srpska napredna stranka (SNS) i socijalisti u prethodnim godinama zajedno mnogo toga ozbiljnog uradili i da se nada da će tako biti i u narednih šest meseci, godinu dana.

Vučić je na TV Prva, upitan da prokomentariše svoju izjavu da mu nisu potrebna objašnjenja zašto njega napadaju, a ne napadaju Ivicu Dačića, kazao da to nije tajna i da mu ne trebaju nikakva objašnjenja.

Na pitanje da prokomentariše "upadljivu tišinu" SPS u Skupštini prilikom sednice o Kosovu i Metohiji, Vučić je kazao da je to primetno već nekoliko godina.

"Nisam došao da kukam, ja poštujem SPS, sa njima smo mnogo radili proteklih godina, nadam se da ćemo i u narednih šest meseci, godinu dana mnogo toga važnog da uradimo, postavili smo ciljeve", kazao je.

Odgovarajući na komentar da je oročio saradnju sa socijalistima, Vučić kaže da nije pitanje da li je oročio i dodao da posle toga mogu opet da sednu i da vide "šta će i kako će dalje".

"Pitaju me kako je prošao razgovor (sa Ivicom Dačićem). Pa pristojno je prošao razgovor, ali to ne menja nešto što ja vidim da traje godinama, nije to od juče", dodao je.

Na konstataciju da je uzimao SPS u Vladu i kada SNS-u to nije trebalo matematički, Vučić kaže da ništa kraće u Srbiji ne traje od zahvalnosti.

"Oni bi vam rekli mi smo te podržali, ja ću reći samo da sam zahvalan i neću više ništa da pričam sem da sam veoma zahvalan", naveo je Vučić.

Imamo srbomrsca, Evropljanin je ali ne iz EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, komentarišući kritike zbog aplauza koji je dobio u Skupštini Srbije da postoji jedan istaknuti stranac srbomrszac, koji toliko mrzi Srbe i Srbiju, a koji je Srbiju proglasio Severnom Korejom zbog aplauza koji je on dobio u Skupštini Srbije.

On je gostujući na televiziji Prva rekao da se radi o Evropljaninu, koji nije vezan za EU.

"To se retko sreće, ta mržnja, ali ovo nisam video. I taj pošto se nervirao, iako prezire desničare, navijač je lažno liberalnih opcija, pričao je užasno, da je Vučić uzeo dosijea svakog od tih iz liberalnih opcija. Laže. Koristio sam samo dostupno znanje i iskustvo. Ali je on pričao da sve to liči na Severnu Koreju", rekao je Vučić.

On je dodao da ljudi, kada su dokoni ne znaju šta hoće, kao i da je nekima zabranjeno da aplaudiraju, nekima da nije.

"Pozdravljam srbomrsca, reći će da sam mu stavio metu na čelo ako kažem njegovo ime. Najbolje da ćutim i pustim vas da radite šta hoćete", rekao je Vučić.

U boljem smo stanju nego što smo očekivali

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Srbija u mnogo boljoj situaciji kada je reč o Kosovu i Metohiji nego što se moglo očekivati s obzirom na to šta se sve dešavalo.

Vučić je na TV Prva, a na pitanje u vezi sa desno orijentisanim strankama koje su pokrenule kampanju "protiv kapitulacije i ultimatuma", kazao da nema šta da im kaže jer su oni kapitulirali odavno.

"Pustili su da se desi 17. mart, Boris Tadić je pobegao u Rumuniju na dan kada je proglašeno nezavisno Kosovo, a ovaj drugi pisao saopštenja i organizovao molebane. Neću da pričam o vraćanju pregovora iz UN u EU, o presudi Međunarodnog suda pravde gde i bivši predsednik kaže da su napravili grešku u pitanju, zamislite sada priznaje posle 10, 11 godina, pravljenje administrativnih prelaza i naravno svim tim ste dovedeni u nemoguću poziciju da preživljavate i čuvate ognjišta našeg naroda na Kosovu i Metohiji", ispričao je Vučić.

Dodao je da želi da bude u potpunosti pošten i istakao da nije samo njihova krivica.

Kako kaže, bila je krivica i pre toga i ne samo 1998. i 1999, već i pre toga.

"Bili smo u užasnim okolnostima na Kosovu i Metohiji, nismo razumeli šta se zbiva, velike gubitke smo imali, posle toga je tek razorena zemlja u pljačkaškim privatizacijama posle 2000. godine. Kada sve to pogledate, u mnogo smo boljem stanju nego što smo očekivali", kazao je predsednik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.