Izvor: RTS, 06.Jul.2022, 14:30

Vučić: Neki u EP pokušali da prekinu pregovore Srbije i EU, nećemo nikoga da molimo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je bilo pokušaja pojedinih poslanika u Evropskom parlamentu da se izglasa odluka o prekidu pregovora Srbije o pristupanju Evropskoj uniji. "Ako misle da treba nekoga da molimo za nešto – nećemo. Vi radite svoj posao, mi ćemo svoj", naglasio je Vučić. Predsednik je poručio da neće ni da razmatra zahtev Evropskog parlamenta u vezi sa Kosovom i Metohijom.
Odgovarajući, prilikom posete Moravičkom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << okrugu, na pitanje novinara o rezoluciji Evropskog parlamenta o Srbiji, Aleksandar Vučić je rekao da je bilo pokušaja pojedinih poslanika u Evropskom parlamentu da se izglasa odluka o prekidu pregovora sa Srbijom.

"Nama je drago što to nije izglasano jer bi bilo pogrešno da jeste. Hvala većini evroposlanika koji to nisu izglasali", rekao je Vučić.
Smatra da bi svako trebalo da radi svoj posao i naglašava da Srbija neće nikoga da moli.
"Ako misle da treba nekoga da molimo za nešto – nećemo. Vi radite svoj posao, mi ćemo svoj. Mi imamo svoje interese, važno je da Srbija bude na putu EU, ali i da ima svoju slobodu i da razmišlja o svojim vitalnim nacionalnim ineteresima", rekao je Vučić.
Ukazao je da onaj ko ne razume specifičnu poziciju Srbije ne želi dobro ni EU, ni Srbiji, što je, kaže, pitanje za širu političku raspravu.
Naveo je i da je sa mnogima u svetu nemoguće razgovarati.
"Voz je krenuo iz stanice, ludilo je krenulo, svi su u ratu i ne možete da razgovarate s njima. S nekima možete i s njima razgovarate, ali s nekim ne možete", rekao je Vučić.
Poslanici Evropskog parlamenta danas su velikom većinom glasova usvijili Rezoluciju o Srbiji kojom se izražava podrška članstvu Srbije u EU, ali se zvanični Beograd poziva da se hitno uskladi sa sankcijama koje je EU uvela Rusiji i Belorusiji, što se postavlja kao jedan od uslova za dalji napredak Srbije na putu evrointegracija.
"Nije tačno da ću se sastati sa Kurtijem" Predsednik Srbije je u Ivanjici istakao i da nije tačno da je dogovoren njegov sastanak sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.
Vučić je najavio povećanje penzija za oko 19 odsto, počev od novembra i naveo da će država nastojati da tokom zime bude izdvojeno i za jednokratnu pomoć, ali da to zavisi od stanja u državnoj kasi. 
Naglasio je da se Srbija suočava sa problemom jer niko neće da uveze dizel zbog niskih cena koje kontroliše država. 
"Rešili smo problem povećanjem cena prethodne nedelje, da neko počne da uvozi ovde dizel. Prekinuli smo izvoz na sedam dana", rekao je Vučić.
Ako ne bude dopuštena viša cena, neće biti dizela i vlasnici će zatvarati pumpe kao što se sada dešava u Hrvatskoj, tvrdi Vučić.
"Dodatni problem sa naftom je što gotovo 100 odsto od onoga što prerađujemo u rafineriji u Pančevu šaljemo drugima. Tako da nećemo imati za izvoz, imamo ozbiljne probleme sa količinama, pre svega dizela ali i benzina. Zato smo zaustavili na sedam dana izvoz dizela, da bismo imali dovoljno za ljude u Srbiji. Gledamo da se ne povećava cena da bismo štitili primanja ljudi i da bi bila niža inflacija, ali to ne zavisi od nas", rekao je Vučić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.