Vučić: Možda bez kandidature

Izvor: B92, 29.Avg.2011, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Možda bez kandidature

Novi Sad -- Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić rekao je da se nada da će Srbija do kraja godine dobiti status kandidata za EU, ali da se "plaši da neće".

On je u intervjuu "Dnevniku" ponovio da je SNS tražila vanredno zasedanje Skupštine Srbije o Kosovu.

"Najnormalnije je da se u ovakvim situacijama razgovara i nastoji da se postigne jedinstvo o zajedničkoj platformi. Ovakvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ponašanje vlasti vodi ka sve većim problemima, ali za to neće moći da okrive opoziciju", rekao je Vučić.

On je rekao da su nedavni intervjui predsednika Srbije Borisa Tadića pokazali "kapitulaciju njegove poltike"

"Godinu dana smo napadani da hoćemo da srušimo evropske integracije, da Toma Nikolić zahteva vanredne izbore i time ruši evropski put Srbije, a sada smo ustanovili da nije lider SNS-a, već da nas je sve vreme Boris Tadić lagao i da su postojali neki drugi faktori", rekao je zamenik predsednika SNS i dodao da ta stranka traži "da kažu šta su pravi uslovi za nastavak evropskih integracija i kandidaturu Srbije".

Vučić smatra da je zbog toga potrebno zasedanje skupštine kako bi se videlo da li postoje skriveni uslovi za priključenje Srbije EU.

"Vidim da se svake nedelje otvara nešto novo, a da vlast nije iznenađena. I mi ne pitamo nikog drugog nego našu vlast, šta se zbiva i šta je to što bi trebalo da ispunimo i šta je to što se od nas traži. Obavljaju razgovore i s Prištinom, a nemamo pojma o čemu. Kažu da su to razgovori na reč koje vodi Borislav Stefanović, a mi takav dijalog ne razumemo", rekao je on.

Vučić je rekao da je zahtev za ukidanje paralelnih institucija na severu Kosova "težak" i da ga "kao država ne možemo prihvatiti".

"Sa gospođom nemačkom kancelarkom (Angelom) Merkel mora se razgovarati i ozbiljno i odgovorno, i razmišljati o evropskoj budućnosti Srbije, a da li ćemo uspeti da to uradimo na najbolji način, da pregovaračku poziciju popravimo – zavisi od nas, našeg rada, delovanja i mnogo više ozbiljnosti i spremnosti da istupimo zajednički, ne samo kao vlast i opozicija, u budućnosti", rekao je drugi čovek SNS.

On je rekao da bi predsednik SNS Tomislav Nikolić u ovakvom slučaju pozvao sve političare u Srbiji na razgovor o tome kakvu politiku treba voditi u budućnosti.

"Vi me pitate šta predlažemo po pitanju Kosova i Metohije u 89. minutu kada je rezultat 0:3. Ali i u tom trenutku Tomislav Nikolić bi postupio drugačije, racionalnije, i pozvao bi sve političare u Srbiji da dođu, razgovaraju i sarađuju po vitalnim pitanjima i da vidimo šta je minimum naših interesa, šta je maksimum naših želja i da svi zajednički radimo na tome. Boris Tadić to nikada neće ni pokušati, ni uraditi", rekao je Vučić.

On je najavio da će zajedno sa liderom SNS uskoro ponovo ići u Brisel i tamo razgovarati o kanbdidaturi Srbije za članstvo i da prilikom ranijih poseta Briselu zvaničnici EU nisu pominjali priznanje Kosova kao uslov za to.

"Nama je rečeno da je potrebno da se razgovara o rešavanju tehničkih problema na Kosovu, da se dijalog unapredi, rešavaju problemi običnih ljudi. Nikada nam nije rečeno o paralelnim institucijama ili slično. Očigledno je da je neko iz vlasti za to znao i zašto o tome nisu obavestili svoje političke protivnike i javnost?", rekao je Vučić.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.