Vrhovni sud Poljske: Moguće napuštanje EU zbog pravosudnih reformi

Izvor: RTS, 17.Dec.2019, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrhovni sud Poljske: Moguće napuštanje EU zbog pravosudnih reformi

Poljska bi mogla da napusti Evropsku uniju zbog planova vladajućih nacionalista da dozvole da sudije budu otpuštene ako dovode u pitanje legitimitet vladinih pravosudnih reformi, smatra Vrhovni sud te zemlje.
U saopštenju se ističe da su planovi vlasti u suprotnosti sa evropskim zakonima i da pojačavaju već postojeće tenzije između >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Brisela i vladajuće poljske partije Zakon i pravda (PiS).

"Suprotnosti između poljskog i evropskog zakonodavstva verovatno će dovesti do intervencije institucija EU u vezi sa kršenjem ugovora u okviru Unije i na duži rok to će dovesti do toga da Poljska napusti EU", ističe Vrhovni sud, prenosi Rojters.
U saopštenju se navodi i da je predloženi zakon očigledno sastavljen tako da se predsedniku Andžeju Dudi, savezniku PiS, dozvoli da postavi novog predsednika Vrhovnog suda pre predsedničkih izbora u maju 2020. godine.
EU je optuživala PiS za politizaciju pravosuđa od kada je 2015. godine ta stranka došla na vlast.
Partija, međutim, tvrdi da su reforme neophodne kako bi pravosudni sistem bio efikasniji.
Prema nacrtu zakona koji je u skupštinskoj proceduri, sudijama je onemogućeno da presude da njihove kolege koje je predložio panel koji je postavila vladajuća stranka, nisu nezavisne.
Brisel je u ponedeljak saopštio da će istražiti da li nacrt zakona narušava nezavisnost pravosuđa u Poljskoj.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POLJSKA NAPUŠTA EU? Odluka Vrhovnog suda mogla bi da dovede do neočekivanog scenarija

Izvor: Kurir, 17.Dec.2019

Poljska može da napusti EU zbog plana vladajućih nacionalista da dozvole da sudije budu otpuštene ako dovode u pitanje legitimitet vladinih pravosudnih reformi, saopštio je Vrhovni sud te zemlje.

Nastavak na Kurir...

Poljska bi mogla napustiti EU zbog planova reforme pravsouđa

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Dec.2019

VARŠAVA - Poljska bi mogla da napusti EU zbog planova nacionalista na vlasti da dozvole otpuštanje sudija ukoliko dovedu u pitanje zakonitost reformi pravosuđa koje poljska Vlada planira da sprovede, saopšteno je iz Vrhovnog suda u Varšavi.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.