Vlaška manjina nije kočnica za EU

Izvor: Mondo, 18.Okt.2012, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlaška manjina nije kočnica za EU

Rumunski premijer Viktor Ponta rekao je danas u Beogradu da ne želi da se pitanje vlaške manjine u Srbiji vezuje za dalji tok evropskih integracija Srbije.

"Kritikovao sam kao vođa rumunske opozicije prošle godine vezivanje pitanja Vlaha sa kandidaturom Srbije za EU. To mišljenje nisam promenio ni sada kao premijer, jer smo i mi trpeli pritiske pre ulaska

u EU i ne želimo i drugom to da >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << činimo", rekao je Ponte na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem.

Dačić je rekao da Srbija i Rumunija imaju tradicionalno dobre odnose i da treba da nastave da traže zajedničke interese i otklanjaju probleme koji mogu da pokvare međusobne odnose.

"To znači da u saradnji budemo praktični i operativni", rekao je premijer Srbije i dodao da se "ne sme više dozvoliti" da se otvorena pitanja stavljaju pod tepih kao što je to bilo u slučaju vlaške manjine zbog čega je Rumunija dovodila u pitanje kandidaturu Srbije za ulazak u EU.

Dvojica premijera razgovarali su o jačanju ekonomske saradnje, a Dačić je podsetio da je Rumunija na petom mestu trgovinskih partnera Srbije sa međusobnom razmenom od milijardu i 700 miliona evra godišnje.

Ponta i Dačić su se složili da dve zemlje otvore takozvane sezonske granične prelaze.

(Beta)
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.