Video-konferencije o KiM: Dijalog nastavljen, dogovorene teme za Brisel

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jul.2020, 02:47

Video-konferencije o KiM: Dijalog nastavljen, dogovorene teme za Brisel

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon video sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Avdulahom Hotijem ocenio je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.

"Drago mi je što mogu da kažem da je nakon samita u Parizu i današnjeg sastanka dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine kome posreduje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << EU vraćen na pravi put nakon 20 meseci", kaže Lajčak.

On je rekao da su na sastanku dogovoreni glavni elementi procesa i agenda sledećeg sastanka koji će se održati uživo u Briselu u četvrtak.

Video konferencija Belograda, Prištine i EU pregovarača trajala je oko 2 i po sata.

Održane su bilateralne konsultacije obe strane sa šefom EU diplomatije Žosepom Borelom i specijalnim predstavnikom Miroslavom Lajčkom.

Lajčak je zahvalio obema stranama na konstruktivnom zalaganju tokom današnjeg video sastanka.

U Briselu ocenjuju da je sastanak "uspešno završen", iako je bilo očekivano da će možda duže potrajati.

Borel: Nastavak procesa u cilju postizanja konačnog sveobuhvatnog i pravno-obavezujećeg sporazuma

Domaćin video-konfrencije i glavni posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Žosep Borel poručuje da je u pitanju nastavak procesa u cilju postizanja konačnog sveobuhvatnog i pravno-obavezujećeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine koji će odgovoriti na sva otvorena pitanja.

"Takav sporazum je ključan za bolju budućnost naroda Kosova i Srbije, za njihovu evropsku perspektivu kao i za stabilnost i bezbednost čitavog regiona. Sve ovo je takođe ključno i za EU", izjavio je Borel pred početak video-konferencije.

Vučić prvo razgovarao sa Borelom i Lajčakom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je bilateralne konsultacije, uoči sastanka u Briselu, sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Borelom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Vučić je istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovorene teme za sastanak u Briselu.

"Dijalog pod pokroviteljstvom EU posle dvadeset meseci se nastavlja. Dogovorene su i teme za sastanak u Briselu u četvrtak", saopštio je Vučić na instagram nalogu "buducnostrbijeav".

U Briselu su napominjali da je blokada dijaloga, koja je trajala od novembra 2018. godine, kada je Priština uvela takse na robu iz Centralne Srbije, neodrživa i kontraproduktivna za obe strane.

Šef diplomatije EU kaže da je Brisel svesan da normalizacija odnosa i dijalog Beograda i Prištine "nije lak proces", ali podvlači "hitnost" rada na miru i napretku "u ime zajedničke budućnosti".

"Ovi razgovori zahtevaju političku hrabrost obe strane, posvećenost i angažovanje u duhu kompromisa i pragmatizma", poručio je Borel pred nastavak razgovora.

On napominje da nikada nije bilo lako naći rešenje za probleme koji "traju tako dugo i bolni su".

"Ali zato smo ovde, da probamo ponovo", zaključio je Borel.

Današnja video konferencija održava se umesto fizičkog sastanka koji je otkazan u poslednjem trenutku zbog povlačenja prištinske delegacije.

EU, kao glavini posrednik u dijalogu, nije objasnila zbog čega je došlo do ove promene, ali je fizički sastanak u Briselu na visokom političkom nivou zakazan za 16. juli.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Nastavlja se dijalog Beograda i Prištine, Vučić i Hoti danas na video konferenciji

Izvor: Blic, 12.Jul.2020

Dijalog Beograda i Prištine kome posreduje EU biće nastavljen danas u formi video konferencije, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.