Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Maj.2012, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vamen: Napretkom u dijalogu do početka pregovora sa EU

BEOGRAD -

Predsedavajući Saveta ministara EU Nikolaj Vamen izjavio je da bi u slučaju napretka u dijalogu Beograda i Prištine bio otvoren put da pregovori o članstvu Srbije u EU počnu krajem godine.

Vamen je napomenuo da će na jesen Evropska komisija predstaviti svoj izveštaj o napretku Srbije.

"Ako napredak bude nastavljen u dijalogu između Beograda i Prištine, trebalo bi da postoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dobri izgledi da Komisija preporuči Savetu otvaranje pregovora o pristupanju. Iskreno se nadam da će to biti slučaj i da će pretprijemni pregovori moći da počnu pre kraja ove godine", rekao je on za "Novosti".

Vamen, koji je i danski ministar evropskih poslova, ocenio je da je u procesu dijaloga Beograda i Prištine postizanje sporazuma o regionalnoj saradnji bilo veliko dostignuće, ali i dodao da postoji razočaranje jer sada ima problema s primenom sporazuma.

"Dogovor je postignut kroz proces dijaloga pa, samim tim, i rešenje za to kako treba da se sprovodi takođe treba da bude pronađeno u dijalogu između Beograda i Prištine. Urgiram kod obe strane da pokažu umerenost i duh kompromisa", izjavio je Vamen.

On je istakao da postoje brojna pitanja koja tek treba da se reše dijalogom, počevši od onih koja se tiču telekomunikacija i snabdevanja električnom energijom.

"To su pitanja za koja je važno da se pronađe rešenje, ako ni zbog čega drugog, bar za dobrobit stanovnika na severu Kosova", rekao je Vamen.

Na pitanje da li će zahtev da Srbija na kraju prizna nezavisnost Kosova biti jedan od stepenika na evropskom putu, Vamen je rekao da EU ne traži od Srbije da prizna Kosovo, ali da, s druge strane, Srbija i srpski narod treba da shvate da niko ne želi da uvozi zaleđeni konflikt u EU.

"Na kraju će, dakle, morati da se nađe rešenje koje će omogućiti Srbiji da postane članica EU i, u isto vreme, omogućiti EU da ima normalne odnose s Kosovom. Što Beograd više bude mogao da doprinese tome, put ka punopravnom članstvu Srbije u EU biće lakši", zaključio je Vamen.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vamen: Od dijaloga zavisi put ka EU

Izvor: B92, 05.Maj.2012

Beograd -- Predsedavajući Saveta ministara EU kaže da bi napretkom dijaloga Beograda i Prištine bio otvoren put tome da pregovori o članstvu Srbije u EU počnu krajem 2012...Nikolaj Vamen je napomenuo da će na jesen Evropska komisija predstaviti svoj izveštaj o napretku Srbije..."Ako napredak bude...

Nastavak na B92...

Delević: Pregovori o članstvu Srbije u EU 2013.

Izvor: Studio B, 05.Maj.2012

Ključni dokument za početak pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji biće izveštaj Evropske komisije 10. oktobra, a u idealnom sledu događaja pregovori bi trebalo da počnu sledeće godine, izjavila direktor vladine Kancelarije za evropske integracije ..Ona nije precizirala kada bi ti pregovori...

Nastavak na Studio B...

Delević: Za EU ključan izveštaj EK

Izvor: B92, 05.Maj.2012

Beograd -- Ključni dokument za početak pregovora o članstvu Srbije u EU biće izveštaj Evropske komisije 10. oktobra, kaže Milica Delević...Po rečima direktorke vladine Kancelarije za evropske integracije, prema idealnom scenariju pregovori bi mogli početi 2013...Ipak, ona nije mogla da precizira...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.