Delević:Pregovori o članstvu Srbije u EU 2013.

Izvor: Blic, 05.Maj.2012, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delević:Pregovori o članstvu Srbije u EU 2013.

Ključni dokument za početak pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji (EU) biće izveštaj Evropske komisije 10. oktobra, a u idealnom sledu događaja pregovori bi trebalo da počnu sledeće godine, izjavila je danas direktor vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević.

Ona nije precizirala kada bi ti pregovori konkretno trebalo da počnu, ocenjujući da je nezahvalno baviti se takvim prognozama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i naglasila da će jedan od ključnih elemenata za dobijanje pozitivnog mišljenja Evropske komisije (10. oktobra) biti napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

Otvarajući konferenciju "Evropska unija i Srbija: od tranzicije do pridruživanja", Delevićeva je ocenila da je najznačajniji momenat u evropskim integracijama Srbije bio pozitivno mišljenje Evropske komisije o procesu reformi u Srbiji i podrška za dobijanje statusa kandidata.

Delevićeva je, medjutim, upozorila da to ne znači da je u Srbiji situacija idealna, već je da je u proteklom periodu Srbija primenila preporuke EU u reformskom procesu, ali da na tom putu treba da savlada još punio prepreka.

U narednom periodu, za dobijanje pozitivnog mišljenja Evropske komisije veoma značajni biće koraci nove vlade Srbije, koja će morati da nastavi proces reformi, posebno administrativne reforme u državnim institucijama.

Konferenciju na Ekonomskom fakultetu u Beogradu organizovalo je Naučno društvo ekonomista Srbije sa Akademijom ekonomskih nauka, a učestvuju brojni ugledni ekonomisti iz zemlje.

Povezane vesti: Anketa: Najviše pristalica DS i LDP za ulazak u EU Solana: Srbija će sigurno biti članica EU Kacin: Realno - pregovori početkom 2013. Kuper o hapšenjima: Ne sme biti proizvoljne upotrebe zakona File: Srbija ove godine ide ka pregovorima o prijemu u EU

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.