Usvojene izmene zakona o PDV i hipoteci

Izvor: Radio 021, 28.Sep.2015, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojene izmene zakona o PDV i hipoteci

Većinom glasova Skupština Srbije usvojila je izmene zakona o porezu na dodatu vrednost (PDV), o hipoteci i o republičkim administrativnim taksama.

Usvajanjem izmena zakona o PDV, strana licima koja posluju u Srbiji, sada će se evidentirati kao obveznici PDV-a i ostvarivaće sva prava kao da su na teritoriji EU, po potpuno jednakim uslovima kao i domaća pravna lica. Izmenama je smanjen PDV sa 20 na 10 odsto na smeštaj svim ugostiteljskim objektima i prevoz putnika u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << međugradskom i međunarodnom saobraćaju, kao i usluge u građevinarstvu.

Poslanici opozicije bili su tokom načelne rasprave mišljenja da Vlada Srbije izmenama hoće "na mala vrata" da poveća poresku stopu, dok su iz vladajuće većine to negirali i poručili da izmene seta finansijskih zakona predstavljaju direktan podsticaj poboljšanju poslovnog ambijenta.

Rasprava u parlamentu vođena je najviše o amandmanima na izmene zakona o PDV-u, a posebno oko amandmana kojim je opzicija zatražila da se smanji PDV na dečju hranu na 10 odsto, što ministar finansija Dušan Vujović nije prihvatio, kao ni poslanici vladajuće SNS.

Šef Poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović je ocenio da bi smanjenjem PDV na hranu za bebe dalo podsticaj rastu nataliteta, dok je Vujović istakao da ne postoji garancija da ne bi bilo zlouptreba, jer je teško odrediti kada je neka hrana za bebe, a kada za odrasle i dodao da država već podržava roditelje beba kroz povrat PDV-a na hranu i opremu za bebe.

Izmenama i dopunama Zakona o republičkim administrativnim taksama izjednačeno je opterećenje u taksama za, kako je kao primer navedeno, obavljanje detektivskih usluga, promet toplotne energije i drugo.

Izmene Zakona o hipoteci, koja su donete zbog odluke Ustavnog suda da pojedine odredbe proglasi neustavnim, predviđaju da je nakon donošenja izvršnog rešenja nadležnog suda moguće uložiti pravni lek za zaštitu prava, što nije ranije bilo predviđeno.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Novi zakon - manji PDV na prevoz, smeštaj...

Izvor: Mondo, 28.Sep.2015

Većinom glasova Skupština Srbije je danas usvojila izmene izmene zakona o porezu na dodatu vrednost (PDV), o hipoteci, o republičkim administrativnim taksama...Foto: Guliver/Getty/Thinkstock..Usvajanjem izmena zakona o PDV, strana licima koja posluju u Srbiji, sada će se evidentirati kao obveznici...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.