Usvojene izmene zakona o PDV i hipoteci

Većinom glasova Skupština Srbije usvojila je izmene zakona o porezu na dodatu vrednost (PDV), o hipoteci i o republičkim administrativnim taksama.
Većinom glasova Skupština Srbije usvojila je izmene zakona o porezu na dodatu vrednost (PDV), o hipoteci i o republičkim administrativnim taksama.

Usvajanjem izmena zakona o PDV, strana licima koja posluju u Srbiji, sada će se evidentirati kao obveznici PDV-a i ostvarivaće sva prava kao da su na teritoriji EU, po potpuno jednakim uslovima kao i domaća pravna lica. Izmenama je smanjen PDV sa 20 na 10 odsto na smeštaj svim ugostiteljskim objektima i prevoz putnika u međugradskom i međunarodnom saobraćaju, kao i usluge u građevinarstvu.

Poslanici opozicije bili su tokom načelne rasprave mišljenja da Vlada Srbije izmenama hoće "na mala vrata" da poveća poresku stopu, dok su iz vladajuće većine to negirali i poručili da izmene seta finansijskih zakona predstavljaju direktan podsticaj poboljšanju poslovnog ambijenta.

Rasprava u parlamentu vođena je najviše o amandmanima na izmene zakona o PDV-u, a posebno oko amandmana kojim je opzicija zatražila da se smanji PDV na dečju hranu na 10 odsto, što ministar finansija Dušan Vujović nije prihvatio, kao ni poslanici vladajuće SNS.

Šef Poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović je ocenio da bi smanjenjem PDV na hranu za bebe dalo podsticaj rastu nataliteta, dok je Vujović istakao da ne postoji garancija da ne bi bilo zlouptreba, jer je teško odrediti kada je neka hrana za bebe, a kada za odrasle i dodao da država već podržava roditelje beba kroz povrat PDV-a na hranu i opremu za bebe.

Izmenama i dopunama Zakona o republičkim administrativnim taksama izjednačeno je opterećenje u taksama za, kako je kao primer navedeno, obavljanje detektivskih usluga, promet toplotne energije i drugo.

Izmene Zakona o hipoteci, koja su donete zbog odluke Ustavnog suda da pojedine odredbe proglasi neustavnim, predviđaju da je nakon donošenja izvršnog rešenja nadležnog suda moguće uložiti pravni lek za zaštitu prava, što nije ranije bilo predviđeno.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija