UPRKOS PRITISCIMA: Pismo ide ka EU

Izvor: Večernje novosti, 06.Okt.2017, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UPRKOS PRITISCIMA: Pismo ide ka EU

Uprkos pritiscima, tražimo odgovor Brisela. Uveliko se sprema dopis za članice Unije PREDSEDNIK Aleksandar Vučić neće odustati od pisma Evropskoj uniji i zemljama članicama koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost KiM, bez obzira na ogromne pritiske kojima je izložen - saznaju "Novosti". Šef srpske države odlučan je da ukaže Briselu na nepravdu koja je učinjena negovanjem dvostrukih >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << aršina u međunarodnoj zajednici. Beograd ne želi da oćuti na neverovatan stav EU da su Katalonija i Kosovo neuporedivi, zato što Srbija, za razliku od Španije, nije članica Unije. Pročitajte još - Evropska komisija: Na pismo Srbije daćemo argumentovan odgovor Zbog političkog i pravnog nonsensa u koji se zapleo, tvrdeći da je Kosovo poseban, specifičan slučaj, Brisel ne želi da se ova tema dalje produbljuje. Zato su vlastima u Beogradu već poslati signali "da bi bilo dobro da se od pisma odustane", ali se ta opcija, kako tvrde naši izvori, u vrhu srpske vlasti i ne razmatra. Već je formirana radna grupa za izradu teksta koji će premijerka Ana Brnabić 10. oktobra lično u sedištu EU uručiti briselskim zvaničnicima, a pismo će biti poslato i na adrese 22 države Unije koje su priznale Kosovo. Pročitajte još - DVOSTRUKI ARŠINI: Ne postoji alibi za otimanje teritorije; EU: Nisu dvostruki standardi, već je Kosovo "jedinstveno" U dokumentu na kojem rade generalni sekretar predsednika Nikola Selaković, direktor Kancelarije za KiM i predstavnici resornih ministarstava, ove države biće pozvane da preispitaju svoj stav o KiM i direktno upitane: Da li sistem međunarodnog prava važi isključivo za zemlje EU ili za sve? Predsednik Vučić je posle stavova EU o Kataloniji i Kosovu rekao da od Brisela ne očekuje ništa, ali da očekuje pritiske da ne šalje pismo. EK: DAĆEMO DOBRE ARGUMENTE IZ Evropske komisije u četvrtak su poručili da će, kada budu dobili pismo srpskih vlasti, detaljno odgovoriti na pitanja povodom svoje pozicije o slučajevima Kosova i Katalonije. - Naš odgovor biće dobro pripremljen i predstavljen - izjavio je portparol EK Aleksandar Vinterštajn.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

KATALONIJU NE DAJU, A KOSOVO OTIMAJU: Šta je Prodijeva doktrina, koja važi za EU, ali ne i za Srbiju

Izvor: Press, 06.Okt.2017

Brisel brani svoj stav pozivajući se na doktrinu nazvanu prema nekadašnjem predsedniku Evropske komisije Romanu Prodiju. . Foto: Tanjug, Telegraf. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučan je da ukaže Evropskoj uniji...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.