KATALONIJU NE DAJU, A KOSOVO OTIMAJU: Šta je Prodijeva doktrina, koja važi za EU, ali ne i za Srbiju

Izvor: Press, 06.Okt.2017, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KATALONIJU NE DAJU, A KOSOVO OTIMAJU: Šta je Prodijeva doktrina, koja važi za EU, ali ne i za Srbiju

Brisel brani svoj stav pozivajući se na doktrinu nazvanu prema nekadašnjem predsedniku Evropske komisije Romanu Prodiju.
Foto: Tanjug, Telegraf
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučan je da ukaže Evropskoj uniji na nepravdu koja je učinjena dvostrukim aršinima u međunarodnoj zajednici. Beograd ne želi da ćuti na EU >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << da su Katalonija i Kosovo neuporedivi, zato što Srbija, za razliku od Španije, nije članica Unije. Naime, izvori Evropske komisije kažu da se Brisel u slučaju Španije rukovodi tzv. "Prodijevom doktrinom".
Zbog političkog i pravnog nonsensa u koji se zapleo, tvrdeći da je Kosovo poseban, specifičan slučaj, Brisel ne želi da se ova tema dalje produbljuje. Zato su vlastima u Beogradu već poslati signali "da bi bilo dobro da se od pisma odustane", ali se ta opcija u vrhu srpske vlasti i ne razmatra.
Već je formirana radna grupa za izradu teksta koji će premijerka Ana Brnabić uručiti briselskim zvaničnicima, a pismo će biti poslato i na adrese 22 države Unije koje su priznale Kosovo.
U dokumentu na kojem rade generalni sekretar predsednika Nikola Selaković, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i predstavnici resornih ministarstava, ove države biće pozvane da preispitaju svoj stav o KiM i direktno upitane: Da li sistem međunarodnog prava važi isključivo za zemlje EU ili za sve?
Predsednik Vučić je posle stavova EU o Kataloniji i Kosovu rekao da od Brisela ne očekuje ništa, ali da očekuje pritiske da ne šalje pismo.
Evropska komisija kaže da će kada bude dobila pismo srpskih vlasti detaljno odgovoriti na pitanja povodom svoje pozicije kada su u pitanju slučajevi Kosova i Katalonije.
- Kada dobijemo pismo, odgovorićemo na njega. Možete biti sigurni da će naš odgovor biti dobro pripremljen i predstavljen. To je uvek slučaj sa našim odgovorima i ne vidim zašto bi bilo išta drugačije u ovom slučaju - izjavio je portparol Evropske komisije Aleksandar Vinterštajn.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.