UN i EU nude pomoć Maroku posle smrtonosnog zemljotresa

Izvor: B92, 09.Sep.2023, 09:43

UN i EU nude pomoć Maroku posle smrtonosnog zemljotresa

UN i EU saopštile su danas da su spremne da pomognu Maroku posle smrtonosnog zemljotresa u kojem su, prema dosadašnjem bilansu, poginule 632 osobe.

Iz sveta stižu izrazi saučešća zbog tragedije koja je rano jutros pogodila severnoafričku zemlju.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel saopštio je danas da je Evropska unija spremna da podrži Maroko.

"Generalni sekretar (UN Antonio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Gutereš) je duboko ožalošćen saznanjem o zemljotresu koji je danas pogodio Maroko odnoseći mnoge živote", naveo je portparol generalnog sekretara UN u saopštenju.

Gutereš je, kako je saopšteno, izrazio solidarnost sa vladom i narodom Maroka u ovim teškim vremena i uputio izrazio najiskrenijeg saučešča porodicama žrtava, kao i brz oporavak povređenima.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel saopštio je danas da je Evropska unija spremna da podrži Maroko, a da su vesti o zemljotresu zastrašujuće.

"Moje misli su sa svima onima koji su pogođeni ovom tragedijom i sa spasiocima koji su uključeni u operaciju potrage", napisao je Mišel na platformi X (Tviter).

Njegovi komentari stigli su iz indijske prestonice Nju Delhija gde učestvuje na samitu G20.

Indijski premijer Narendra Modi je, otvarajući samit, uputio saučešće svima koje je pogodio zemljotres i poželeo brz oporavak povređenima.

"U ovim teškim vremenima, moje misli su s Marokom i spremni smo da pružimo svu moguću pomoć", rekao je Modi.

Francuska je izrazila solidarnost s "Marokom i prijateljskim marokanskim narodom" posle "užasnog" zemljotresa koji je pogodio tu severnoafričku državu.

"U mislima smo sa žrtvama i njihovim porodicama i divimo se poslu spasilaca koji neumorno pomažu povređenim ljudima", napisala je ministarka spoljnih poslova Francuske Katrin Kolona na platformi X.

Ubrzo posle zemljotresa, francuska ambasada je otvorila krizni centar u Maroku, gde živi 30.000 Francuza.

Saučešće su iz Nju Delhija, gde učestvuju na samitu G20, uputili i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, kao i nemački kancelar Olaf Šolc.

"Ovo su užasne vesti iz Maroka. U ovim teškim vremenima, u mislima smo uz žrtve razornog zemljotresa", napisao je Šolc na mreži X.

"Srcem sam uz narod Maroka suočen sa užasnim zemljotresom koji je protekle noći odneo na stotine života", napisala je predsednica EK, koja je takođe navela da se divi radu spasilaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

UN i EU nude pomoć Maroku posle smrtonosnog zemljotresa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Sep.2023

Ujedinjene nacije i Evropska unija saopštile su danas da su spremne da pomognu Maroku posle smrtonosnog zemljotresa u kojem su, prema dosadašnjem bilansu, poginule 632 osobe.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.