U toku trojni sastanak u Briselu

Izvor: Večernje novosti, 07.Okt.2013, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U toku trojni sastanak u Briselu

BRISEL - Radna večera u Briselu, kojoj prisustvuju Dačić, Tači i Ketrin Ešton počela je oko 19:30. Predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton je pre večere razgovara prvo sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, a zatim i sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem. Podsetimo, u Briselu je večeras počela nova runda dijaloga Beograda i Prištine kod visoke predstavnica EU za spoljnu politiku >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << i bezbednost Ketrin Ešton, dolaskom predsednika vlade Srbije Ivice Dačića u zgradu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) kojom Ešton rukovodi. Dačić je u zgradu EEAS ušao oko 18:30. Posle razgovora sa Dačićem, Eštonova je ugostila Tačija. TAČI: IZBORI SU OZBILJAN ISPIT Važno je da se sve što je dosad dogovoreno u Briselu primeni, a predstojeći lokalni izbori na Kosovu su ozbiljan test koji će političari položiti, izjavio je večeras kosovski premijer Hašim Tači uoči radne večere sa predsednikom vlade Srbije Ivicom Dačićem kod visoke predstavnce Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton. "Važno je da se sve što je dosad dogovoreno u Briselu primeni", rekao je Tači novinarima ulazeći u zgradu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) kojom Ešton rukovodi. "Pozdravljam sve one koji pozivaju kosovske Srbe da učestvuju na izborima", rekao je Tači. Priprema za predstojeće lokalne izbore na Kosovu biće centralna tema večerašnjeg susreta predšednika vlade Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija, izjavila je danas novinarima portparolka Ketrin Ešton Maja Kocijančič. "Razgovaraće se o primeni Briselskog sporazuma, ali priprema za izbore zakazane za 3. novembar biće glavna tema", rekla je Kocijančič novinarima uoči radne večere na koju je Ešton pozvala dvojicu premijera. Večerašnja, sedamnaesta po redu runda dijaloga na visokom političkom nivou sazvana je nakon što je zabrana dolaska na Kosovo funkcionerima iz Srbije koju su uvele prištinske vlasti dovela do pretnje Beograda da će se povući iz dijaloga. Dačić je uoči puta u Brisel rekao "Večernjim novostima" da očekuje da Brisel izvrši pritisak na Prištinu da povuče zabranu, kao i da veruje da će taj pritisak dati rezultate. Upitana zašto Brisel nije reagovao prošle nedelje, kada je zabrana uvedena, Kocijančič je odgovorila da se poziv dvojici premijera na vanredni susret u Briselu može tumačiti kao reakcija. "Ešton je procenila da bi takav sastanak bio koristan", ukazala je porparolka i podvukla da EU na Kosovu očekuje dobro pripremljene, fer i inkluzivne izbore. "To se odnosi i na predizborni proces", istakla je ona. U EU očekuju da bi večerašnja runda mogla dovesti do pozitivnog ishoda, a taj optimizam se zasniva na činjenici da su i Dačić i Tači bez oklevanja prihvatili poziv visoke predstavnice, rekao je Tanjugu visoki funkcioner EU uoči početka dijaloga.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Završen sastanak Ešton-Dačić-Tači

Izvor: Politika, 07.Okt.2013

BRISEL - Trojni sastanak visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija završen je večeras oko 23 časa u Briselu...Sedamnaesta runda dijaloga počela je odvojenim susretom Eštonove sa Dačićem, a potom i sa Tačijem...Nakon toga, nešto...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.