Završen sastanak Ešton-Dačić-Tači

Izvor: Politika, 07.Okt.2013, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen sastanak Ešton-Dačić-Tači

BRISEL - Trojni sastanak visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija završen je večeras oko 23 časa u Briselu.

Sedamnaesta runda dijaloga počela je odvojenim susretom Eštonove sa Dačićem, a potom i sa Tačijem.

Nakon toga, nešto posle 20.30 sati počela je i radna večera. Glavna tema razgovora bila je primena briselskog sporazuma, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i u okviru toga pripreme za održavanje lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji 3. novembra.

Prema očekivanjima, na dnevnom redu se sigurno našla i odluka prištinskih vlasti da zabrane premijeru Dačiću i drugim srpskim zvaničnicima ulazak na Kosovo tokom predizborne kampanje zbog čega je Dačić zapretio da će napustiti pregovore.

Uoči odlaska u Brisel Dačić je rekao da očekuje da EU pritisne Prištinu da ukine zabranu.

Funkcioner EU koji je želeo da ostane anoniman ranije rekao je Tanjugu da očekuje da se razgovori završe pozitivnim ishodom, a optimizam gradi na činjenici da su se i Dačić i Tači bez oklevanja odazvali pozivu Eštonove.

----------------------------

Tači: Izbori su ozbiljan ispit

BRISEL– Važno je da se sve što je dosad dogovoreno u Briselu primeni, a predstojeći lokalni izbori na Kosovu su ozbiljan test koji će političari položiti, izjavio je večeras kosovski premijer Hašim Tači uoči radne večere sa predsednikom vlade Srbije Ivicom Dačićem kod visoke predstavnce Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

„Važno je da se sve što je dosad dogovoreno u Briselu primeni”, rekao je Tači novinarima ulazeći u zgradu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) kojom Ešton rukovodi.

„Pozdravljam sve one koji pozivaju kosovske Srbe da učestvuju na izborima”, rekao je Tači.

On je istakao da su predstojeći lokalni izbori bori obiljan test, koji će kosovski političari položiti.

Tanjug

objavljeno: 07.10.2013.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Dogovoren mehanizam za odlazak srpskih zvaničnika na KiM

Izvor: Kurir, 07.Okt.2013

Sloboda kretanja poštovaće se "bez diskriminacije" potvrdio je Hašim Tači..BRISEL -  Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je posle sastanka s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton i premijerom Kosova Hašimom Tačijem, da je postignut dogovor da svi srpski zvaničnici ubuduće mogu putovati na Kosovo...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.