U poslednjih 48 sati čudovište je sve promenilo

Izvor: B92, 27.Jun.2023, 07:02

U poslednjih 48 sati "čudovište" je sve promenilo

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj izjavio je danas da se pogled EU na budućnost Rusije promenio u proteklih 48 sati.

On je takođe naveo i da politička nestabilnost i unutrašnja krhkost te nuklearne sile povećava vojnu opasnost koju Moskva već predstavlja.

"Sada je jasno da je naša vizija Rusije sasvim drugačija. Ona nije samo pretnja jer ima vojnu sposobnost da izazove rat >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je već pokazala, već i unutrašnju političku nestabilnost", istakao je Borelj nakon sastanka Saveta ministara u Luksemburgu, prenosi "Gardijan".

Prema njegovim rečima, situacija ostaje složena i nepredvidiva, ali je zaključak debate jasan i ministri spoljnih poslova EU nastaviće da podržavaju Ukrajinu "više nego ikad".

"Potrebno je vreme da se razvije strategija, s obzirom na takvo stanje stvari. Radimo na tome. Mislim da možemo reći da svi već analiziraju moguće scenarije koji bi se mogli razviti, ali nemamo gotovu strategiju", dodao je Borelj.

On je naveo da je EU zabrinuta zbog promene uloge ''Vagnerovih'' plaćenika koje je ranije podržavao ruski predsednik Vladimir Putin u ključnim delovima Afrike, posebno u Maliju i Centralnoafričkoj Republici.

Borelj je ranije opisao vođu ''Vagnerovih'' plaćenika Jevgenija Prigožina kao ''čudovište koje se okrenulo protiv svog tvorca''.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.