Izvor: Radio 021, 26.Apr.2021, 07:06

U Nemačkoj predloženo da vakcinisani i oni koji su preležali koronu dobiju olakšice

Nemačka Vlada predlaže zakon koji bi vakcinisanima cepivima odobrenim u EU i onima koji su preboleli kovid19, omogućio neke povlastice, pa bi imali ista ili veća prava od onih sa negativnim PCR testom, piše Dojče vele.

U dokumentu koji je dostupan isključivo javnom servisu ARD, predviđeno je da vakcinisani i oni koji su preboleli kovid19 budu izuzeti od ograničenja prema Zakonu o zaštiti od infekcija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << te da im se olakša svakodnevni život. Savezna Vlada se oko toga već usaglasila, a u ponedeljak će se o tome raspravljati na sastanku savezne i pokrajinskih vlada.

Kako prenosi Dojče vele, u dokumentu se citira zaključak državnog epidemiološkog Instituta "Robert Koh" u kojem se kaže da vakcinisani protiv korona virusa i oni koji su preboleli kovid19 poseduju manji potencijal da zaraze druge od onih koji imaju negativni antigenski test. Zbog toga bi, kako se navodi, trebalo uvesti ublažavanje ili izuzetak od nekih mera za one koji su vakcinisani i za one koji su preboleli kovid19.

Institut "Robert Koh" je svoj zaključak o tome da vakcinisani ne mogu preneti virus doneo na osnovu ispitivanja osoba koje su u potpunosti vakcinisane i to dve nedelje posle primanja druge vakcine.

U grupu onih koji su preboleli kovid19 treba smatrati ljude koji imaju dokaz - pozitivan rezultat PCR testa star najmanje 28 dana. Dokaz o antitelima na SARS-CoV-2 nije dovoljan.

Onima koji su preboleli virus - posle šest meseci, tokom kojih mogu da se ponašaju kao da su vakcinisani - dovoljna je jedna vakcina.

Ove podatke je objavio list Bild, pre nego što su bili usaglašeni između Ministarstava.

Nemačka savezna ministarka pravosuđa, Kristin Lambreht, za dnevnik Handelsblat je izjavila: "Ako se zaključi da vakcina štiti ne samo vakcinisane nego i druge, onda se to mora uzeti u obzir kada se radi o merama ograničenja. Ne radi se o privilegijama za vakcinisane, nego o zahtevu Ustava".

Ona je rekla da se "vakcinisani pitaju koje slobode im mogu biti vraćene. To više nije teoretsko pitanje i zato politika na to mora dati konkretne odgovore".

Nemački ministar zdravlja Jens Špan, koji je ovu mogućnost najavio još pre nekoliko nedelja, rekao je da se u raspravama unutar vlade pominjalo ukidanje mera samoizolacije za one koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom ili za one koji se vraćaju iz inostranstva i moraju u desetodnevni karantin.

Olakšanja bi moglo biti i tamo gde se traži negativni korona-test, poput frizera, većih delova maloprodaje ili ugostiteljskih objekata - kada budu ponovno otvoreni.

"Puna zaštita od vakcine bi mogla u potpunosti osloboditi obaveze testiranja", rekao je ministar zdravlja.

Izuzeci bi se mogli vrlo brzo primeniti jer je na snazi novi zakon o Zaštiti od infekcija. Međutim ministar privrede Peter Altmajer kaže da to moglo bi da potraje.

"Trenutno je oko 20 odsto građana primilo prvu vakcinu. Ne verujem da bi olakšanja moglo biti pre juna ili jula", rekao je Altmajer u subotu, prenosi Dojče vele.

Autor: Dojče vele

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.