U EU od 2023. i niskoalkoholna vina?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2021, 12:33

U EU od 2023. i niskoalkoholna vina?

Evropska unija počela je proces koji će omogućiti da vina kojima je na veštački način smanjen sadržaj alkohola steknu pravo da se nazivaju vinom.

U novoj kategoriji "dealkoholizovanih vina" naći će se i pića sa manje od 0,5 odsto alkohola, objavio je vinski magazin Vino & Fino.

U okviru reforme Zajedničke poljoprivredne politike EU (CAP) koja će stupiti na snagu 1. januara 2023. godine, apelacije širom Evrope moći će da proizvode vina sa manje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od 8,5 odsto alkohola.

Otvaranje prvog pivskog spa centra u Belgiji 4. juna

U jugu Brisela 4. juna biće otvoren prvi belgijski pivski spa centar u kome će posetioci moći da se opuštaju u hmelju i ječmu.

Osnivači spa centra Benedikt Bijebujk i njegova devojka ideju za otvaranje takvog spa centra dobili su nakon posete istog u Češkoj, prenosi Rojters.

On dodaje da se smešu za đakuzi pravi tako što pomeša hmelj, kvasac i slad u kombinaciji sa pivom, u kojoj klijenti treba da sede 45 minuta, prenosi Rojters.

Pre puštanja u rad, spa centar će isprobati na komšijama i prijateljima.

Svi zainteresovani već sada mogu da rezervišu đakuzi za dve osobe po ceni od 115 evra, a kako se navodi, u cenu je uračunata i neograničena konzumacija piva.

Ova najava već je izazvala pobunu u nekim zemljama, dok su Italijani najglasniji u odbacivanju mogućnosti da se dealkoholizovana vina, kako glasi naziv nove kategorije, na tržištu izjednače sa vinima napravljenim po tradicionalnoj metodi i bez smanjivanja udela alkohola.

Savetnik Evropske federacije vina sa geografskim poreklom (EFOW) Danijela Ida Zandona rekla je da će biti omogućeno da se vinom nazivaju i pića sa minimalnim procentom alkohola.

Stona vina će smeti da imaju i manje od 0,5 odsto alkohola, dok će vina sa indikacijom geografskog porekla u ovoj kategoriji moći da imaju između 0,5 i 8,5 odsto procenata alkohola, precizirala je ona.

Zandona je objasnila da ova odluka nije obavezujuća, a svaka pojedinaćna vinska regija sama će odlućivati da li će ovu konkretnu promenu prihvatiti i integrisati u sopstvena pravila.

Odluka o uvođenju nove kategorije doneta je zbog sve veće tražnje za inovativnim proizvodima od grožđa koji sadrže manje alkohola od današnjeg minimuma za vina, navodi se u predlogu poljoprivredne reforme EU.

Biće zanimljivo videti koja će vinska regija prva prihvatiti ova pravila, a kada se to dogodi, mislim da će "pući brana", jer postoji velika tražnja za ovakvim vinima, kaže specijalista za vina Kristin Parkinson.

Uklanjanje alkohola iz vina i dodavanje vode je najnoviji "trik" Brisela usmeren protiv vinara, smatra predsednik društva Koldireti, Etore Prandini i dodaje da su vinari već pogođeni predlogom da se na boce vina stave upozorenja o štetnosti alkohola.

Ovo udruženje navodi da će dozvola da se niskoalkoholna pića nazivaju vinom označiti skrnavljenje drevnih vinarskih praksi.

U pitanju je ozakonjena prevara kupaca koji će umesto vina kupovati vodu, ocenio je Prandini i dodao da postoji veliki rizik da bude ugrožen identitet vina Italije i cele Evrope.

Predlog da se ozakoni dodavanje vode u vino je samo poslednja u nizu obmana EU koja je u zemljama Severne Evrope već dozvolila dodavanje šećera radi podizanja nivoa alkohola u vinu, što je oduvek zabranjeno u mediteranskom regionu, navedeno je u saopštenju udruženja Koldireti.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Šta se sve naziva vinom

Izvor: B92, 13.Maj.2021

Evropska unija počela je proces koji će omogućiti da vina kojima je na veštački način smanjen sadržaj alkohola steknu pravo da se nazivaju vinom...U novoj kategoriji "dealkoholizovanih vina" naći će se i pića sa manje od 0,5 odsto alkohola, objavio je vinski magazin Vino & Fino...U okviru reforme...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.