Šta se sve naziva vinom

Izvor: B92, 13.Maj.2021, 13:59

Šta se sve naziva vinom

Evropska unija počela je proces koji će omogućiti da vina kojima je na veštački način smanjen sadržaj alkohola steknu pravo da se nazivaju vinom.

U novoj kategoriji "dealkoholizovanih vina" naći će se i pića sa manje od 0,5 odsto alkohola, objavio je vinski magazin Vino & Fino.

U okviru reforme Zajedničke poljoprivredne politike EU (CAP) koja će stupiti na snagu 1. januara 2023. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << apelacije širom Evrope moći će da proizvode vina sa manje od 8,5 odsto alkohola.

Ova najava već je izazvala pobunu u nekim zemljama, dok su Italijani najglasniji u odbacivanju mogućnosti da se dealkoholizovana vina, kako glasi naziv nove kategorije, na tržištu izjednače sa vinima napravljenim po tradicionalnoj metodi i bez smanjivanja udela alkohola.

Savetnik Evropske federacije vina sa geografskim poreklom (EFOW) Danijela Ida Zandona rekla je da će biti omogućeno da se vinom nazivaju i pića sa minimalnim procentom alkohola.

Stona vina će smeti da imaju i manje od 0,5 odsto alkohola, dok će vina sa indikacijom geografskog porekla u ovoj kategoriji moći da imaju između 0,5 i 8,5 odsto procenata alkohola, precizirala je ona.

Zandona je objasnila da ova odluka nije obavezujuća, a svaka pojedinaćna vinska regija sama će odlućivati da li će ovu konkretnu promenu prihvatiti i integrisati u sopstvena pravila.

Odluka o uvođenju nove kategorije doneta je zbog sve veće tražnje za inovativnim proizvodima od grožđa koji sadrže manje alkohola od današnjeg minimuma za vina, navodi se u predlogu poljoprivredne reforme EU.

Biće zanimljivo videti koja će vinska regija prva prihvatiti ova pravila, a kada se to dogodi, mislim da će "pući brana", jer postoji velika tražnja za ovakvim vinima, kaže specijalista za vina Kristin Parkinson.

Uklanjanje alkohola iz vina i dodavanje vode je najnoviji "trik" Brisela usmeren protiv vinara, smatra predsednik društva Koldireti, Etore Prandini i dodaje da su vinari već pogođeni predlogom da se na boce vina stave upozorenja o štetnosti alkohola.

Ovo udruženje navodi da će dozvola da se niskoalkoholna pića nazivaju vinom označiti skrnavljenje drevnih vinarskih praksi.

U pitanju je ozakonjena prevara kupaca koji će umesto vina kupovati vodu, ocenio je Prandini i dodao da postoji veliki rizik da bude ugrožen identitet vina Italije i cele Evrope.

Predlog da se ozakoni dodavanje vode u vino je samo poslednja u nizu obmana EU koja je u zemljama Severne Evrope već dozvolila dodavanje šećera radi podizanja nivoa alkohola u vinu, što je oduvek zabranjeno u mediteranskom regionu, navedeno je u saopštenju udruženja Koldireti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.