Tregur: Ako Francuska blokira i dalje Severnu Makedoniju,zašto bi im Vučić verovao?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Apr.2019, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tregur: Ako Francuska blokira i dalje Severnu Makedoniju,zašto bi im Vučić verovao?

Prva javna debata čelnika izbornih lista vodećih francuskih stranaka u kampanji za izbore za Evropski parlament, održana na televiziji "Frans 2", pokazala je da se samo dvoje od 12 šefova lista izjašnjava za prijem Srbije u Evropsku uniju, a "Juropijen vestern Balkans" (EWB) navodi da "međutim, Srbija nije jedina zemlja kojoj je od politike 'štapa i šargarepe' ostao samo štap".

"Naime, Evropska komisija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dala je obećanje Severnoj Makedoniji i Vladi Zorana Zaeva, da će, ukoliko reši spor oko imena države sa Grčkom, kao nagradu, dobiti otvaranje pristupnih pregovora. No, nakon što je rešenje za ime pronađeno, iz Evropske unije, odnosno Francuske, počeli su da stižu upozorenja da pregovori ipak neće početi kao što je to ranije obećano", navodi ovaj sajt.

Navodi se da nedoslednost i nespremnost EU da ispuni obećano u slučaju Severne Makedonije, prema mišljenju stručnjaka za Balkan sa Katoličkog instituta u Parizu Luika Tregure, lako može uticati i na rešavanje kosovskog pitanja.

"Ako Francuska nastavi da blokira otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom nakon što je Zaev uspeo da promeni ime države, ne vidim razlog zašto bi Vučić i dalje verovao da će prema njemu EU imati drugačiji odnos. Vučiću, i ovako, nije u kratkoročnom interesu da reši pitanje Kosova, već da to odloži do kraja procesa integracije", smatra Tregur.

On dodaje i da ljudi i vlade u regionu nisu glupi i da vide koje su realne okolnosti što se budućeg proširenja tiče.

"Lokalni političari mogu pomisliti da, ukoliko želite privući pažnju i dobiti nešto, bolje je dizati tenzije nego biti posvećen radu na procesu", ocenjuje Tregur.

EWB navodi da se "međutim, čini da, odlučili se balkanski političari da budu poslušni ili neposlušni đaci, šargarepa bar u narednom periodu ostati skrivena u evropskom džaku", da "devet 'ne' za Srbiju u EU (uz jedan uzdržani glas u francuskoj debati) došlo kao hladan, ali ne i iznenadan, tuš" i da je "zapravo, potvrdilo ono što već godinu dana niko na Balkanu ne želi da čuje - proširenje Unije je među građanima EU nepopularno, a niko od evropskih političara nije spreman da postane žrtva tog političkog rizika".

Ta istina, prema mišljenju političkog analitičara iz Fondacije za otvoreno društvo i člana Savetodavne grupe za javnu politiku Balkan u Evropi  (BiEPAG) Srđana Cvijića, deo je pooštrene predizborne retorike.

"Francuski stav proizilazi iz činjenice da Balkan za Francusku u geopolitičkom smislu nije prioritetan, te nije ni vredan rizika na unutrašnjem političkom planu. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da građani Francuske uglavnom ne podržavaju proširenje pa shodno tome ni političari ne žele da plivaju uzvodno", kaže Cvijić za EWB.

On ocenjuje da su "nerazvijena demokratija, rasprostranjena korupcija i percepcija da nove članice 'otimaju' radna mesta Francuzima, samo neki od razloga za ovakav stav francuskog javnog mnjenja" i dodaje da "to Srbiji svakako neće pomoći da napreduje ka EU".

Od ukupno 12 šefova lista partija u Francuskoj koje će se kandidovati za izbore za Evropski parlament, samo njih dvoje podržava ulazak Srbije u EU.

Prvi put od početka kampanje u Francuskoj za izbore za EP, koji će biti održani 26. maja, 12 šefova lista našlo se na televiziji Frans 2 u javnoj debati o različitim aktuelnim političkim pitanjima, među kojima se našao i ulazak Srbije u EU.

Samo dvojica kandidata su se izjasnila za ulazak Srbije u EU - Žan-Kristof Lagard iz Unija demokrata i nezavisnih (UDI) i Rafael Gliksman iz redova socijalista.

Zanimljivo je da se protiv ulaska Srbije u EU izjasnila i Natali Loazo iz Republike u pokretu (LREM) francuskog predsednika Emanuela Makrona, doskorašnja ministarka za evropske poslove, koja se nedavno tokom boravka u Srbiji dok je bila na toj funkciji posle razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem nije izjasnila protiv prijema Srbije u Uniju.

"Francuska želi da Srbija uspe u svom poduhvatu pristupanja EU, da ispuni tu ambiciju. Francuska govori jezikom prijatelja i govori iskreno. Iskrenost nas prisiljava da u trenutku kada EU preživljava odlazak Britanije, kažemo da je suočena sa izazovima sa kojima mora da se ponese. Reći nešto suprotno tome bi bilo nepošteno", rekla je Loazo tokom boravka u Beogradu krajem februara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.