Teške teme, još teži dogovor: Lideri EU još uvek bez konsenzusa o paketu za oporavak!

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jul.2020, 13:49

Teške teme, još teži dogovor: Lideri EU još uvek bez konsenzusa o paketu za oporavak!

Lideri EU 27 ni nakon drugog dana maratonskih pregovora u Briselu nisu uspeli da postignu dogovor oko paketa za oporavak Unije od posledica krize usled pandemije

Trećeg dana EU lideri će ponovo biti na okupu, kada se očekuje novi kompromisni predlog predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

Na početku drugog dana samita lidere >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je već sačekao novi predlog predsednika Mišela koji je ponudio komropmis "štedljivim zemljama" na prvom mestu, a koji predviđa smanjenje grantova za oporavak sa 500 milijardi na 450 milijardi evra.

Pedeset milijardi evra prvobitno predviđenih za bespovratnu pomoć zemljama članicama Mišel je preneo u deo namenjen pozajmicama koji bi sada umesto početnih 250 milijardi evra trebalo da budu 300 milijardi evra.

Ukupan fond za oporavak, koji uključuje i grantove i pozajmice, nije se menjao sa prvobitno predloženih 750 milijardi evra.

Nije se menjala ni ukupna suma predviđena za sedmogodišnji zajednički budžet EU od 1.074 milijarde evra.

Tokom 12 sati razgovora u subotu EU lideri su održali zajedničke, plenarne razgovore, ali je naveći deo dana proveden u bilateralnim formatima u kojim su se EU lideri sastajali međusobno ili sa predsednikom Evropskog saveta.

Neusaglašenost oko ukupne sume paketa 

Osnovne teme koje su i dalje ostale neusaglašene su upravljanje fondom za oporavak, uslovi za podelu grantova iz fonda za oporavak, kao i ukupna suma "paketa za oporavak" EU koji podrazumeva višegodišnji budžet i fond za oporavak.

Predstavnik grupe "štedljivih zemlja" koje se zalažu za manju pomoć i striktnije uslove za pozajmice, kancelar Austrije Sebastijan Kurc, u kratkom obraćanju tokom drugog dana samita ocenio je da je da se "stvari kreću u dobrom pravcu".

Za razliku od Kurca, premijer Italije, koja predvodi grupu "južnih zemalja" koje traže veću solidarnost i veću finasijsku pomoć, Đuzepe Konti, je naveo da su pregovori "komplikovanije nego što se očekivalo" i da postoji mnogo pitanja koja je "nemoguće rešiti".

Tokom drugog dana smita EU lideri su razgovarali i o uslovima za dobijanje novca iz zajedničkog budžeta, a koji se tiču vladavine prava u zemljama članicama.

Ranije je mađarski premijer Viktor Orban zapretio vetom ukoliko se valdavina prava usvoji kao uslov za korišćenje EU fondova.

Ovoga puta Orban je zatražio da zemlje članice, konkretno Mađarska, mogu same da odlučuju kako će trošiti novac koji iz fondova.

Prvi dan samita EU 27, završio se bez dogovora upravo zbog inistiranja premijera Holandije Marka Rutea da se o distribuciji novca među zemljma članicama mora odlučivati uz konsenzus svih EU 27.

Ukoliko se ni danas ne postigne dogovor, lideri EU 27 bi trebalo ponovo da se okupe u Briselu 27 i 28. jula.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.