Tehnološki divovi u 2020 potrošili 19 miliona evra na lobiranje u EU

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 03.Mar.2021, 11:13

Tehnološki divovi u 2020 potrošili 19 miliona evra na lobiranje u EU

Povećan regulatorni nadzor tehnoloških divova poput Google-a, Facebook-a i Microsoft-a izazvao je i prošle godine porast lobiranja tih kompanija u Briselu a samim tim i povećanje njihove potrošnje za te aktivnosti

Prošle godine, tzv. velika petorka big tech-a GAFAM (Google, Amazon, Facebook, Apple i Microsoft) je potrošila ukupno 19 miliona evra lobirajući u institucijama EU, navodi se u izveštaju nevladine agencije koja, između ostalog nadzire >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << i lobiranje, Transparency International EU.

Google je najviše trošio na lobiranje u EU. Prošle je godine potrošio skoro 6 miliona evra pokušavajući da utiče na kreatore politika EU. Taj iznos je preko 4,5 puta više od potrošenog za lobiranje Google-a u Briselu 2014. godine.

Microsoft, koji je već bio među glavnim lobistima u Briselu za vreme Junkerove komisije, lani je bio, iza Google-a, drugi najveći lobista od tehnoloških komopanija. Izdvajanje Microsoft-a za lobiranje u 2020. godini ostalo je približno nepromenjeno prošlih godina. Rast potrošnje Microsoft-a za lobiranje od 2014. godine je 17 posto.

U proteklih šest godina Apple i Facebook povećali su svoj budžet za lobiranje s oko 400.000 evra na čak 2 miliona i 4,25 miliona evra.

Jasno je da tehnološki divovi posvećuju značajne resurse uticaju na politiku Europske unije … i dalje vidimo kako se kompanije big tech-a svrstavaju među lobiste na sastancima s Evropskom komisijom na najvišem nivou”, rekao je vodeći autor izveštaja Transparenty Internationala Raphael Kergueno.

Poslednji podaci pokazuju kako je 26 konsultantskih kuća i advokatskih kancelarija dobilo između 3 i gotovo 8 miliona evra od tzv. velike petorke kako bi povećali svoje aktivnosti lobiranja u Briselu.

Od 2014. godine, kada je Evropska komisija počela objavljivati ​​sastanke lobija na visokom nivou, izvršna vlast EU zabeležila je preko 30.000 sastanaka na visokom nivou, od kojih je 3.363 bilo o digitalnoj politici što tu delatnost čini jednim od najlobiranijih oblasti politike.

Jedinstveno digitalno tržište (trenutno podeljeno na tri nova portfelja: Evropa prikladna za digitalno doba, unutrašnje tržište i vrednosti i transparentnost) bilo je predmet najviše lobiranja ovih pet big tech kompanija, nakon čega je sledila privatnost podataka.

Prema von der Leyenovoj komisiji, digitalna politika predstavlja 20 posto do sada održanih sastanaka s lobistima.

Priredio: Gorden Knezović

Izvor: bug.hr
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Facebook

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Povezane vesti

Gledanost TV programa s nacionalnom pokrivenošću u februaru 2021. godine

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 03.Mar.2021

Prvi program RTS-a je i u februaru najgledaniji televizijski program u Srbiji, sa preko tri miliona gledalaca dnevno..U februaru je RTS1 bio 25 dana, a od početka godine čak 54 dana najgledaniji program u Srbiji. U udarnom televizijskom vremenu od 19.00 do 23.00 sata, kada je najveći broj građana...

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.