Izvor: RTS, 24.Jan.2022, 17:12

Talibani stigli u Evropu, traže da im se odmrznu računi

Talibani i zapadne diplomate započeli su prve zvanične pregovore u Evropi. Predstavnici talibana insistiraće na zahtevu da se oslobodi skoro 10 milijardi dolara koje su zamrzle Sjedinjene Američke Države i druge zapadne zemlje, navodi AP.
Sastanku talibana i zapadnih diplomata prisustvuju predstavnici Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i domaćina Norveške.

Predstavnici talibana insistiraće na zahtevu da se oslobodi skoro 10 milijardi dolara koje su zamrzle Sjedinjene Američke Države i druge zapadne zemlje, jer se Avganistan suočava sa nesigurnom ekonomskom situacijom, navodi agencija AP.
"Tražimo od njih da odmrznu avganistansku imovinu, kao i da ne kažnjavaju obične građane Avganistana zbog politike", rekao je uoči sastanka predstavnik talibana Šafulah Azam.
Poručio je da je vreme da međunarodna zajednica podrži Avganistance, zbog gladi i zime, a ne da ih kažnjava zbog političkih sporova.
Uoči početka razgovora, zapadne diplomate su se sastale sa avganistanskim aktivistima za zaštitu prava žena kako bi čuli od predstavnika civilnog društva u Avganistanu i avganistanske dijaspore šta misle o njihovim zahtevima i proceni trenutne situacije na terenu.
Trodnevni pregovori počeli su juče direktnim sastancima talibana i predstavnika civilnog društva.
Zamenik ministra kulture i informisanje Avganistana Zabihula Mudžahid napisao je u objavi na Tviteru da su "učesnici sastanka prepoznali da su razumevanje i zajednička saradnja jedino rešenja za sve probleme Avganistana".
"Svi Avganistanci moraju da rade zajedno za bolje političke, ekonomske i bezbednosne rezultate u zemlji", istakao je Mudžahid.  

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.