Tadić: Srbija otvorila vrata za EU

Izvor: Politika, 27.Maj.2011, 01:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Srbija otvorila vrata za EU

Mladićevim hapšenjem zatvorena teška stranica zajedničke istorije u regionu

Okončali smo jedan težak period naše skorašnje istorije, skinuli ljagu sa Srbije, svih građana Srbije i svih pripadnika srpskog naroda gde god da taj naš srpski narod živi. Ovim rečima predsednik Srbije Boris Tadić juče je saopštio da je uhapšen najtraženiji haški >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << begunac Ratko Mladić. Prema njegovim rečima, hapšenjem, koje su koordinisano izvele BIA i Služba za otkrivanje ratnih zločinaca, Srbija je otvorila vrata za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU, pregovore i na kraju i članstvo u EU. Više niko u svetu, kako je ocenio Tadić, nema dilemu o tome da Srbija sa punom iskrenošću sarađuje sa tribunalom i da će učiniti sve da uhapsi i poslednjeg begunca Gorana Hadžića.

Prema njegovim rečima, hapšenjem Mladića Srbija zatvara tešku stranicu zajedničke istorije u regionu, ali i otvara nove mogućnosti da se na prostoru jugoistočne Evrope zajednički radi na pomirenju i stvaranju boljeg i prosperitetnijeg društva.

„Ova akcija je pokazala da su službe Republike Srbije učinile ovu zemlju sigurnom i obezbedile vladavinu prava. Naš rad na traganju za optuženima za ratne zločine obezbedio je da Srbija podigne svoj moralni kredibilitet u međunarodnoj javnosti i da se svi ukupni bezbednosni kapaciteti podignu na viši nivo”, rekao je predsednik Srbije, naglasivši da je najveći posao odradila BIA.

Tadić je takođe konstatovao da su posle hapšenja generala Mladića „pale u vodu“ sve kritičke tačke iz izveštaja glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca upućene na račun srpskih bezbednosnih institucija. Bramerc bi, podsetimo, svoj izveštaj o saradnji Srbije sa tribunalom u Hagu trebalo usmeno da predstavi u UN 6. juna. Detalji izveštaja su već procurili u javnost i u njemu je, između ostalog, navedeno da „dosadašnji napori Srbije da uhapsi begunce nisu bili dovoljni”. Hapšenjem Mladića, kako je rekao Tadić, ne padaju u vodu samo ocene iz Bramercovog izveštaja, nego i sve optužbe protiv Srbije, njenih bezbednosnih institucija i vlade, koje su se mogle čuti prethodni godina, a prema kojima Srbija nije iskreno i potpuno sarađivala sa Haškim tribunalom.

Mladićevim hapšenjem, kako je najavio Tadić, neće biti stavljena tačka na taj slučaj, jer će biti nastavljena istraga kako bi se otkrilo ko je sve pomagao u njegovom skrivanju, kao i da li su to činile i „neke strukture u državi”. Svi oni za koje se utvrdi da su to činili biće procesuirani.

Na pitanje da li očekuje neke proteste ili možda političku nestabilnost, Tadić je odgovorio negativno. On lično će, kako je kazao, učiniti sve da Srbija, kao i do sad, bude stabilna država.

„Srbija ispunjava svoje obaveze, institucije rade svoj posao u skladu sa zakonom. Na taj način doprinosimo našim građanima, kredibilitetu naše zemlje, njenom razvoju i miru u čitavom regionu. Ne očekujem da će Srbija zbog poštovanja domaćeg zakona i međunarodnih obaveza uroniti u političku nestabilnost. Svako ko pokuša tako nešto da uradi biće trenutno sudski procesuiran i istražno gonjen”, istakao je Tadić.

On je na kraju najavio i da će Goran Hadžić, čim bude dostupan istražnim organima, biti uhapšen. „Kao što sam rekao da će biti uhapšen Ratko Mladić, i to se desilo. To sam rekao i za Radovana Karadžića. Obećavam da će do kraja mandata ove vlade biti uhapšeni i svi organizatori velikog kriminala u Srbiji”, zaključio je Tadić, pozvavši Hadžića da se preda, jer ne može da se krije večno.

Proces ekstradicije Mladića Hagu počeo je čim je on uhapšen, a od pravosudnih institucija i postupka u Srbiji zavisi kada će biti prebačen u Hag.

-----------------------------------------------------

Eštonova je verovala u nas

Na novinarsko pitanje da li će zbog hapšenja Mladića ton razgovora sa visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton za spoljnu politiku i bezbednost biti drugačiji, predsednik Srbije je odgovorio da se taj ton neće menjati, jer je uvek s njom imao „najbolji mogući ton“. Eštonova je, kako je rekao, bila jedna od međunarodnih predstavnica koja je uvek verovala da Srbija iskreno i u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom.

J. Cerovina

objavljeno: 27.05.2011.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić,   Kandidatura Srbije,   BIA

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.