Tadić: Izbori u martu 2012.

Izvor: B92, Tanjug, 04.Dec.2010, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Izbori u martu 2012.

Beograd -- Izbori će biti u martu 2012. godine, izjavio Boris Tadić na Saboru SPO. Drašković za Evropsku uniju, NATO i hitne promene Ustava.

Tadić je na Saboru Srpskog pokreta obnove rekao da Srbiju čeka novih deset vrlo teških godina tokom kojih će postati članica Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << unije.

Lider SPO-a Vuk Drašković poručio je da Srbija ulaskom u Evropsku uniju ne ulazi u raj, nego izlazi iz pakla. Prvi put na Saboru SPO-a gosti su bili predstavnici Socijalističke partije Srbije.

Uz himnu Bože pravde, ali u verziju u kojoj se pominje i srpski kralj, otvorena je sezona kongresa vladajuće koalicije.

Srpski pokret obnove prva je stranka koja je u decembru izabrala novo rukovodstvo koje će voditi stranku na izborima koji će, kako to vidi predsednik Srbije Boris Tadić, biti održani za godinu i po dana.

"Uveren sam da ćemo i na sledećim izborima koji će doći 2012. godine, negde u martu ili aprilu kad im po zakonu vreme, dobiti ponovo podršku građana samo ukoliko ispravimo one greške koje smo činili u prethodnom periodu”, očekuje Tadić.

"Naravno, grešaka je bilo ali sam ubeđen da od onih snaga koji jasno vide Srbiju u EU nema boljih političkih snaga”, rekao je on.

Demokratska stranka je označena kao strateški partner Srpskog pokreta obnove za put ka Evropskoj uniji.

Ipak, lider SPO Vuk Drašković je od svih prisutnih zahtevao da građanima govore istinu o Evropskoj uniji

"Ulaskom u EU, Srbija ne ulazi u raj, nego izlazi iz pakla. Poslednji voz za Brisel ne smemo propustiti, a propustićemo ga izbegavanjem rizika da zbog bezuslovnog kursa ka članstvu i u NATO i u EU, izgubimo neke glasove”, naveo je on.

"Ovo nije vreme kampanje za osvajanje birača. Ovo je vreme odlučujuće bitke za osvajanje demokratske, razvojne i bezbednosne budućnosti naše zemlje”, poručio je Drašković.

Vuk Drašković (FoNet)

Šesti sabor SPO-a bio je prilika i da Vuk Drašković zatraži izmenu Ustava kako bi Srbija postala zemlja regiona, ali i da pozove mlade da prihvate prave, a ne lažne vrednosti srpske desnice.

"Mnogi mladići i devojke Srbije danas u svojim rukama stiskaju pogrešne zastave. Ako su za srpsku desnicu, kao što govore, onda je njihovo mesto pod zastavom Karađorđa, Dositeja, Vuka, Obrenovića, Karađorđevića, Vojvode Mišića, generala Mihailovića, Cvijića, Pančića, Tesle, Pupina, Milankovića, Crnjanskog, Andrića. To su zastave, desne, evropske i pobedničke Srbije”, poručio je on.

SPO je, kako je saopšteno, na Sabor pozvao sve parlamentarne stranke, ali pozivu se se odazvale samo članice vladajuće koalicije.

Iako zajedno sede u vladi, članovi Draškovićeve stranke nisu na isti način reagovali kada su im se obraćali koalicioni partneri.

Lider G17 plus Mlađan Dinkić tako je dočekan zvižducima.

"Dragi prijatelji, jednom prilikom vaš predsednik Vuk je rekao - ako želite nešto da promenite morate čoveka da čujete, ne morate s čovekom da se složite”, odgovorio je Dinkić na dobrodošlicu.

Rečima "Pomaže Bog, braćo i sestre”, okupljene je pozdravio i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

"Na zidu Dahaua piše: 'Ko radi na tome da se ovo zaboravi radi na tome da se ovo ponovi’. Ko zaboravi šta smo sve svi mi zajedno vođeni SPO-om radili, taj radi da se taj teror ponovi, je l’ tako”, upitao je Čanak.

Iako se najvećim delom postojanja Srpski pokret obnove borio protiv stranke Slobodana Miloševića, prvi put na Saboru sedeli su i članovi Socijalističke partije Srbije. Vuk Drašković je to objasnio željom SPS-a da se vrati izvorima tradicionalne srpske proevropske levice.

Saboru su prisustvovali i predstavnici srodnih evropskih partija - Ursula Plasnik (Narodna partija Austrije) i Radovan Žerjav (Narodna stranka Slovenije).

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.