TIHA REVOLUCIJA Kina gradi jedan univerzitet NEDELJNO

Izvor: Blic, 16.Mar.2016, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"TIHA REVOLUCIJA" Kina gradi jedan univerzitet NEDELJNO

Kina gradi u proseku jedan univerzitet nedeljno, što se smatra "thom revolucijom", koja izaziva velike promene u sastavu visokoobrazovane svetske populacije, posebno nakon što je ta zemlja po broju diplomaca pretekla SAD i univerzitetske sisteme zemalja EU, preneo je Bi-Bi-Si.

Decenijama, kako se navodi, Sjedinjene Države imaju najveći procenat studenata i dominiraju na "tržištu fakultetskih diploma".

Među populacijom starosti od 55 do 64 godina, svaki treći >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << diplomirani stručnjak u oblasti svetske ekonomije je državljanin SAD-a.

Ovaj podatak se menja dolaskom mlađih generacija.

Po broju diplomaca, Kina je pretekla SAD i univerzitetske sisteme zemalja Evropske unije.

Ovaj jaz postaje sve veći a, prema najskromnijim predviđanjima, broj stručnjaka sa fakultetskom diplomom u Kini, starosti od 25 do 34 godina, porašće za 300 odsto do 2030.

U Evropi i Americi, taj porast doseže maksimum 30 odsto.

U Americi je studentima najveći problem da priušte fakultetsko obrazovanje. Problem evropskih studenata je tendencija univerziteta da se ne šire ili zabrana da se organizuju kao profitabilne organizacije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.